Shoegaze is letterlijk vertaald schoenstaren. Of deze benaming min of meer spottend werd gebruikt in de jaren ’80 is niet helemaal duidelijk. De muzikanten keken tijdens hun spel naar beneden, naar hun schoenen, zo leek het. Wat er werkelijk gebeurde is het staren naar de talrijke footpedals van de gitaristen. Shoegaze kenmerkt zich door een muur van gitaargeluid met veelvuldig gebruik van de pedalen. Dromerig, ingetogen en soms wat zwaarmoedig. Dat maakt deze stroming, die met een revival bezig is, toch erg mooi om naar te luisteren.

De Nijmeegse band Habitants is wellicht Nederlands meest veelbelovende internationale shoegaze sensatie. De band rondom The Gathering gitarist René Rutten bracht begin 2016 haar eerste nummer ‘Meraki’ uit door middel van een crowdfunding. Fans uit meer dan 40 landen zorgden binnen enkele dagen voor de financiering van hun debuutalbum ‘One Self’. Het album, dat wereldwijd direct lovende recensies kreeg verscheen afgelopen oktober. ‘One Self’ is een mix van alternatieve droompop, shoegaze en dark wave.

‘One Self’ was dan ook dominant aanwezig op de setlist. Het talrijke publiek, zeker ook de hardcore Shoegaze/Habitants fans genoten en luisterden zoals het hoort ingetogen en rustig naar wat er op het podium gebeurde. De eerste single uit 2016 ‘Meraki’ kon natuurlijk niet ontbreken en staat overigens ook op het album. De visuals waren prachtig en sloten perfect aan bij de muziek.

Zangeres Anne van den Hoogen was een genot om naar te luisteren, het gitaar spel van Rene en Gema waren zoals het hoort bij deze stroming. De vaste bassiste Mirte kon helaas niet aanwezig zijn maar werd fantastisch vervangen door Bram Versteeg, onder meer bekend van Navarone. Tot slot zat Jerome Miedendorp de Bie achter de drumkit.

Kortom het was mooi om ook kennis te maken met Shoegaze en heeft me op een bepaalde manier gepakt en zal er meer van gaan luisteren. ‘One Self’ is in ieder geval de moeite waard.

Jammer dat de set zo kort was, vele hadden graag meer van Habitants willen horen. Maar wat wil je van een relatief nieuwe band, dan kun je als band niet putten uit heel veel nummers.

Foto’s (c) Rob Verbrugge / Maxazine

Deel: