Op het gebied van nieuwe muziek vond ik 2018 wat magertjes. Maar qua concerten was het een topjaar. Waarin ik zelfs het dubbele aantal van vorig jaar aan concerten heb bezocht. De keuze was dan ook reuze. Ik heb veel bands en artiesten gezien die al jaren in op verlanglijstje stonden om eens te gaan zien.

10. Little Steven & the Disciples of Soul – Amsterdamse Bos 06-07-2018

Steven Van Zandt had ik vorig jaar ook al 2x gezien, maar toch kon ik het niet laten om ook het concert in het Amsterdamse Bos te bezoeken. Hoewel een groot deel van de setlist van deze tournee hetzelfde is zaten hier toch een aantal verrassingen tussen. Zoals een soulvolle cover van ‘Out of Control’ van U2.

9. Queen + Adam Lambert – Ahoy, Rotterdam 27-06-2018

Ik was altijd een beetje sceptisch over de activiteiten die Brian May en Roger Taylor na het overlijden van Freddie Mercury over de vlag van Queen organiseerden. Toch had ik de voorgaande keren wel spijt dat ik niet was gegaan als ze weer eens in Nederland waren. Want Queen is wel altijd een band geweest die ik hoog heb zitten. Dus pakte ik nu maar eens de kans toen het concert in Ahoy werd aangekondigd. En daar heb ik geen spijt van. Adam Lambert probeert op geen enkele manier Freddie Mercury te vervangen, maar het Queen-materiaal past uitstekend bij zijn stem.

8. Jeff Lynne’s ELO – Ziggo Dome, Amsterdam 27-09-2018

Ongeveer hetzelfde verhaal als bij Queen en Adam Lambert. Vorige keer in 2016 heb ik met pijn in mijn hart moeten overslaan, maar gelukkig kwam er nog een herkansing. Weliswaar is Jeff Lynne zelf het enige overgebleven bandlid van de Electric Light Orchestra dat in deze formatie tourt, maar hij is dan natuurlijk ook wel het grote brein van die band. Het bleek in de Ziggo Dome geen showman met veel woorden tussendoor, maar de ene na de andere klassieker werd tot in de puntjes uitgevoerd.

7. U2 – Lanxess Arena, Keulen 04-09-2018

U2 deed natuurlijk ook de Ziggo Dome aan met de Experience + Innocent tour, maar ik week er een maand eerder voor uit naar Keulen. Achteraf vond ik het jammer dat ze na de concerten in Keulen hun setlist deels veranderde met interessantere songs. Maar afgezien daarvan, en dat het een leuk stedentripje naar Keulen opleverde, blijft een U2-concert een bijzondere ervaring.

6. Arcade Fire – Ahoy, Rotterdam 11-06-2018

Arcade Fire is definitief een stadionband geworden. Hoewel dat in Nederland nog altijd niet het geval is, want Ahoy was niet uitverkocht. De band heeft altijd een stroeve relatie gehad met ons land. Desondanks wisten ze wel gelijk iedereen bij de strot te pakken toen ‘Rebellion (Lies)’ werd opgedragen aan de vorig jaar overleden burgermeester Eberhard van der Laan.

5. The War On Drugs – Ziggo Dome, Amsterdam 08-12-2018

In vergelijking met de concerten vorig jaar in de AFAS Live was de Ziggo Dome niet iets te groot voor hun muziek. Maar ondanks dat maakten The War On Drugs mijn laatste concert van 2018 ook weer tot een bijzondere avond.

4. Depeche Mode – Ziggo Dome, Amsterdam 13-01-2018

Een betere start van 2018 kon ik niet wensen met het concert van Depeche Mode in de Ziggo Dome. Met op de achtergrond mooie passende video’s van Anton Corbijn, een sterke setlist en een band die heel energiek was.

3. Patti Smith – Paradiso, Amsterdam 07-08-2018

Het was een korte, maar krachtige set die Patti Smith met haar band deed in Paradiso. Waarbij ze zich niets aantrok van iemand uit de zaal die commentaar had op de promotie van haar nieuwe bundel. Ze bracht haar nummers vol vuur. 71 jaar, maar nog lang niet afgedaan.

2. Glen Hansard – TivoliVredenburg, Utrecht 11-02-2018

Glen Hansard is live sterker dan op zijn albums. Zo ook deze avond in TivoliVredenburg. Ondanks een lichte verkoudheid creëerde hij een intieme sfeer in de Ronda-zaal. Mede door zijn gevoel van humor, maar ook door de mooie uitvoeringen van o.a. ‘Falling Slowly’ en ‘This Gift’.

1. Brian Fallon & The Howling Weather – Melkweg, Amsterdam 05-03-2018

Ik zag The Gaslight Anthem afgelopen zomer met een jubileumtour van hun album ‘The ’59 Sound’ in 013. Ze speelden zeker een strakke set, maar het haalde het niet bij het concert dat frontman Brian Fallon een aantal maanden eerder solo gaf in De Melkweg. Waarbij ook zijn support act Dave Hause niet onderdeed voor de hoofdact. Ze sloten dan ook samen de avond af met een cover van ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ van U2. Ik heb Brian Fallon met The Gaslight Anthem weleens gezien waarbij hij minder gemotiveerd leek, maar hier leek hij van die routine bevrijd.

Deel: