Poppodium ‘ de nieuwe Nor’ sloot vrijdag 28 december het muziekjaar traditie gewijs af met ‘Dancing with Wolves in the Snow’, een avond die al tijden zo heet, zonder dat nog iemand een flauw idee bij heeft waarom deze naam is meegegeven. ‘Dancing with wolves in the snow’ is een van de zeer zeldzame momenten dat je als muziekliefhebber de Rick Nolov Band nog eens live aan het werk kan zien. Elk jaar speelt de band eind december in de Nieuwe Nor en neemt dan en een verfrissend jeugdig voorprogramma met zich mee. De legendarische Limburgse band laat zichzelf nog eens zien, meestal met een aantal muzikale gasten.

Het voorprogramma werd gevormd door een vers gebakken nieuw bandje rond ene Jop Delheij, die al meer podiumervaring heeft met een andere band, ‘Burning down the house’ genaamd. Vanavond bracht Delhey, wellicht voor het eerst, een aantal nummers voor het publiek. Delhey heeft zeker originele ideeën voor nummers en er is zelfs potentie tot diepgang in de teksten van deze jongemannen te ontdekken, maar het is toch allemaal iets te pril. De band staat onzeker te spelen, op Jop zelf na, die gelukkig vol vertrouwen is. De band krijgt van de gezellig gevulde zaal ruimhartig de kans en krijgt voldoende aanmoediging om ervoor te gaan. Delhey is een bandje met potentieel dat nog de nodige kilometers moeten maken op podia en in de oefenruimte. Dan komt dat wel goed! Punt van aandacht zal echter de zang van Jop blijven. Misschien kan hij beter gitaar blijven spelen en de songs smeden, maar dan met een andere frontvrouw of man naast zich die dat onderdeel net even iets beter beheerst.

In Grollo ligt met Cuby and the Blizzards de bakermat van de Nederlandse bluesrock, Zeeland is gekend vanwege de melodieuze poprock van bands als BLØF en Racoon, Volendam maakte de palingsound groot. Vanuit deze analogie gedacht moet het Limburgse centraal plateau, daar waar de mergellandroute vrijwel langs café ‘Oud Ranzel’ in Ransdaal loopt, welhaast de geboortegrond zijn van de Nederlandse ska en new wave.

In 1981 veroverde de band Ritchie and the Losers Nederland met een mix van ska, new wave en reggae-muziek. Sinds 1984 heet de groep Rick Nolov Band en vestigde de aandacht op zich met een optreden op Pinkpop naast grote namen als John Hiatt & Band, Marillion, Dio, The Pretenders… Tot op de dag van vandaag is de line-upgelijk: Rick Nolov (gitaar en zang), Stijn Nolov (bas en zang) en Hans Keuls (drum). In 2013 stonden ze ook op Pinkpop Classic. Rick Nolov is Limburgse muziek-adel die voor Limburgse muziekliefhebbers deel uitmaakt van het muzikale DNA van de provincie.

De mannen zijn allemaal inmiddels aan hun tweede jeugd bezig en hebben het druk met alles dat het leven waard maakt geleefd te worden. Daardoor speelt de band, aldus bassist Stijn, nog maar ongeveer drie keer per jaar live op het podium. Als je ze dus kan zien, moet je erbij zijn. In de Nieuwe Nor was de band live aangevuld met Marc Huynen op trompet en de boven zichzelf uitstijgende Mylene Schrijen op tenorsax, beiden links op het podium. Aan de rechterkant speelde gasttoetsenist Coen van Dam de arrangementen vol.

De Rick Nolov band live is een belevenis. Ruim 38 jaar staan deze mannen al samen op de planken en dat was te horen. Relaxed, met humor en veel speelplezier wordt de enorm afwisselende set gebracht. De band kan putten uit eigen werk van hun albums ‘Timboektoe’ en ‘A letter in Melody’, maar speelde daarnaast een aantal zeer origineel bewerkte covers. ‘I can Help’ van Billy Swan werd naar de richting van Marvin Gaye geduwd en met bassist Stijn Huijts op leadvocals werd Van Morrisons ‘Moondance’ gebracht.

Het was uiteindelijk de verdienste van de band dat ze de Nieuwe Nor aan het dansen kregen met de eigen nummers. ‘Come back Suzanne’, ‘Dr. Bob’ en ‘Julie’ waren in Heerlen allemaal wereldhits en toen de band uiteindelijk ‘White Shoes’ inzette, het nummer waarmee ze doorbraken, stond de zaal compleet te swingen.

Rick, die een voorliefde heeft voor het Franse chanson, gezien zijn eerder opgenomen versie van ‘Quand en a que l’amour’ van Jacques Brel, sloot de avond af met een ska versie van Jaques Dutroncs ‘Il est cinq heures, Paris s’éveille‘. Blokkeer nu vast de laatste week van 2019 in jullie agenda’s en loop zodoende niet de kans mis de Rick Nlo Band volgens jaar te missen. Gegarandeerd een topavond!

Foto’s (c) Perry Hermans

Deel: