Het jaar 2018 zit er weer bijna op. Maxazine blikt met kerst traditiegetrouw terug op het muzikale jaar met een muzikaal jaaroverzicht. In het kort gaan we door het hele jaar heen, verdeeld over de maanden. Dit uur blikken we terug op december.

Emile Roemer draait op zondag 23 december een dj-set in poppodium NIEUWE NOR in Heerlen. Tijdens ‘Rumoer met Roemer’ draait de waarnemend burgemeester van Heerlen (thrash)metal en hardrock rondom het concert van een van zijn favoriete Nederlandse bands, Death Alley. Het Rotterdamse festival Duizel in het Park stopt na tiende editie. 20 jaar na hun laatste album komen de De Raggende Manne weer bij elkaar. De legendarische jazzpunkband van Bob Fosko kondigde een nieuwe tournee aan voor 2019. En ook de Achterhoekse rockband Normaal keert volgend jaar terug. Voor een exclusief optreden dan, getiteld ‘Olderwets Høken’. Na een afwezigheid van vier jaar komt de groep op 30 mei weer bijeen in Lochem, de plek waar het allemaal ooit begon.

hello festival maakte nieuwe namen bekend: Ook BLØF, Little Steven and the Disciples of Soul, Lil Kleine, VandenBerg’s Moonkings, Van Dik Hout, Joris Linssen & Caramba en Milow zullen komend jaar op het nieuwe festival in Drenthe staan. Kaiser Chiefs, De Staat, Ronnie Flex en Maxi Jazz werden aangekondigd door Dauwpop. Scooter, Snollebollekes, Kenny B, Jonna Fraser en Brainpower werden aangekondigd voor de Zwarte Cross en Sum 41 werd aangekondigd als headliner op Jera On Air 2019. Within Temptation, Rowwen Hèze, Novastar, White Lies en Flonti Stacks werden aangekondigd als nieuwe namen voor Paaspop 2019. Bospop maakte Sting, Living Colour en Nile Rodgers & Chic bekend, nadat Level 42 al uitlekte.

Indian Summer wordt weer eendaags in XL-versie en kondigde onder anderen Scooter, Golden Earring, Nick & Simon aan. James Morrison en BLØF werden aangekondigd voor Tuckerville. Down The Rabbit Hole kondigde Editors, Thom Yorke en Underworld aan. Welcome to The Village kondigde de eerste namen aan: Thomas Azier, RAKETKANON, The Soft Moon en Husky Loops. Best Kept Secret 2019 deed het goed. Het festival kondigde niemand minder dan Kraftwerk aan! Armin van Buuren, Sunnery James & Ryan Marciano en Don Diablo gaan onze Nederlandse cultuur promoten. Zij werden aangekondigd voor de komende versie van Balaton Sound aan het Hongaarse Balatonmeer, begin juli 2019. The Human League, Jimmy Sommerville, Tony Hadley en Echo & The Bunnymen werden nog aangekondigd voor de nieuwe versie van het Belgische W-Fest. In Groningen werd een nieuw festival aangekondigd: Stadspark Live. De eerste naam is meteen een klapper: Sting komt naar Groningen op zaterdag 22 juni.

Op 7 december komt de 40ste studioplaat van Van Morrison uit bij Caroline International: ‘The Prophet Speaks’. New Order kondigde een box set aan van debuutalbum ‘Movement’. Phil Collins kondigde twee live albums aan; ‘Serious Hits… Live!’ en ‘A Hot Night In Paris’ zijn beide verkrijgbaar vanaf 1 februari. Het is een vruchtbare maand, want ook de Britse band Coldplay bracht op 7 december een nieuw live album uit, genaamd ‘Live In Buenos Aires’.

Op 14 december verscheen het live album ‘Springsteen on Broadway’ van Bruce Springsteen. Een concertregistratie van de concertreeks die hij afgelopen jaar in het Walter Kerr Theatre op Broadway in New York gaf. Het album verschijnt op cd en op vinyl op 4 lp’s.

Lisa Stansfield kondigde aan op 3 novemnber 2019 naar Tivoli Vredenburg te komen en Limp Bizkit kondigde een concert aan op 2 juli in 013 in Tilburg. Voor het derde jaar op rij, en terecht. Ariana Grande kondigde enkele concerten aan in Ziggo Dome en de Stray Cats kondigden hun 40-jarig jubileum aan met een reünieconcert in AFAS Live. The Analogues vieren 50 Years Abbey Road in Ziggo Dome, dat kondigden ze in november aan. Cher kondigde haar ‘Here We Go Again Tour’ aan die op 30 september 2019 in de Ziggo Dome staat. Beth Hart komt zelfs twee keer naar AFAS Live. Ze kondigde één solo en één optreden met band aan. Anderson .Paak & the Free Nationals kondigden uiteindelijk aan op 9 maart naar AFAS Live te komen.

Met grote verslagenheid heeft de wereld kennis genomen van het plotseling overlijden van Buzzcocks zanger Pete Shelley. De band stond voor vrijdag 14 december geprogrammeerd in de grote zaal van Luxor Live in Arnhem, maar anderhalve week ervoor overleed het 63-jarige icoon plotseling.

Deel: