Het Gitgo Blues Festival in Deventer was afgelopen weekend alweer toe aan de derde editie. De eerste twee editie’s vonden plaats in de schouwburg van Deventer maar dit jaar pakte de organisatie het wat anders aan. En zo werd dit jaar gekozen voor het Burgerweeshuis als locatie voor het bluesfestival. In de kroeg van het Burgerweeshuis stonden drie Nederlandse bands op het programma terwijl op het podium van de zaal twee grote Amerikaanse bluesartiesten stonden. In de kroeg was het eigenlijk meteen al aardig druk en dat werd naarmate de avond vorderde steeds drukker. Veel mensen bleven de hele avond in deze kroeg om achter een volgend te genieten van: Money & The Man, Black Bottle Riot en Tricklebolt. Wij besloten daarentegen om in de zaal te blijven voor de twee hoofdacts van de avond: Kirk Fletcher en Archie Lee Hooker.

Kirk Fletcher

Tegen kwart voor acht kwam de 42-jarige bluesgitarist Kirk Fletcher het podium op. De man is een echte bluesman pur sang en heeft al met vele grote namen samen gespeeld zoals Robben Ford en Joe Bonamassa. Daarnaast speelde Fletcher meerdere jaren in The Fabulous Thunderbirds en The Manish Boys. En alsof dat nog niet genoeg is heeft de man ook nog meerdere soloalbums uitgebracht. Zijn laatste, Hold On, kwam eerder dit jaar uit en om dit album in Europa extra te promoten tourde Kirk Fletcher met zijn band door Europa om deze tour afgelopen zaterdag af te sluiten in Deventer. Bij het begin van het optreden in Deventer was het meteen al aardig druk, maar naarmate het optreden vorderde kwamen steeds meer mensen naar de zaal van het Burgerweeshuis om toch even te kijken en te luisteren. En eigenlijk iedereen bleef vervolgens ook de rest van het optreden. Het optreden van Kirk Fletcher was dan ook zeer goed en uiteraard werd er veel gespeeld van het nieuwe album. Kirk Fletcher is nog niet zo bekend in Nederland maar daar komt hopelijk verandering in want deze gitarist willen we wel vaker in Nederland zien en horen spelen.

Archie Lee Hooker

Maar hoe goed het optreden van Kirk Fletcher ook was, de meeste mensen kwamen afgelopen zaterdag voor de neef van John Lee Hooker: Archie Lee Hooker. Archie heeft zelfs sinds diens tienerjaren, tot de dood van John Lee Hooker in 2001, bij de grote blueslegende gewoond. Archie heeft dus veel verhalen over zijn beroemde oom maar hij vertelt er weinig over tegen het publiek in Deventer. Misschien wel omdat het publiek duidelijk niet zat te wachten op de verhalen van Archie. Er werd zelfs luid doorheen gepraat en af en toe kon iemand het niet laten om ‘spelen’ te roepen. Erg jammer. Gelukkig trok Archie zich daar niks van aan en deed hij gewoon zijn verhaal.

Archie-Lee-HookerMaar dat was niet het enige wat Archie afgelopen zaterdag kwam doen. Hij kwam vooral om de boel helemaal op z’n kop te zetten. Vanaf het allereerste nummer danste Archie Lee Hooker over het podium, begeleid door zijn eigen Coast To Coast Blues Band. De man heeft misschien niet zo’n goede stem als zijn beroemde oom maar een show neer zetten kan de man zeker wel.

foto’s: Filip Heidinga

Archie-Lee-Hooker

 

Deel: