De powerrock van Buffalo Tom is voor velen vooral nostalgie. Maar waar leeftijdgenoten als Dinosaur Jr. moeten teren op vergane glorie, is dit bij Buffalo Tom alles behalve het geval. Buffalo Tom heeft 25 jaar na de release van hun alt-rock meesterwerk ‘Let Me Come Over‘ een nieuw album, met de pakkende titel ‘Quiet and Peace‘. Afgelopen zondag stond het trio uit Boston, Massachusetts in de grote zaal van Paradiso Amsterdam.

Zanger/gitarist Bill Janovitz, bassist Chris Colbourn en drummer Tom Magginnis traden in 1986 voor het eerst op als Buffalo Tom. Je hoort hen nog zelden op de radio, maar naar de publieksopkomst in de Paradiso te oordelen, is Buffalo Tom nog lang niet vergeten.

Buffalo Tom maakte vanaf de eerste noten in Paradiso meteen een goede indruk. Vooral Bill Janovitz leefde zich uit op de gitaar (Janovitz acteerde met regelmaat als de nieuwe Pete Townshend) en na een paar nummers gutste het zweet al over zijn gezicht. Fraai om te zien hoe hij opgaat in zijn muziek. Met behulp van zijn gitaarpedalen speelde hij letterlijk met het geluid van zijn gitaar.

De band stond gretig en enthousiast te spelen. Zoals altijd perfect op elkaar ingespeeld en met hun melodieuze gitaarrock klonken ze energiek en fris. Bassist Chris Colbourn gedroeg zich in het begin nog als het rustige type, maar al gauw merkten we dat hij ook kan zingen. Tevens bleef de samenzang tussen Janovitz en Colbourn erg sterk.

Bij Buffalo Tom krijg je nooit het gevoel dat je naar oude vedettes aan het luisteren bent, ware het natuurlijk niet vanwege de nummers. Want naast enkele nieuwelingen bestond de set voornamelijk uit DE klassiekers van weleer. ‘Summer’, ‘Mineral’ ,‘Treehouse’, ‘Larry’, Taillights Fade’, ‘I’m Allowed’ en ‘Sodajerk’; ze passeren allemaal de revue. Allemaal uitstekende gespeelde versies, vooral de rustigere nummers klonken bijzonder goed.

Na zondagavond kunnen we concluderen dat Buffalo Tom nog altijd alive and kicking is. Buffalo Tom is het levende bewijs dat niet alle cultbands teren op vergane glorie. Een band die pakkende, goede nummers creëert en live écht overtuigt; Een klasse concert wat Buffalo Tom in Paradiso ten tonele bracht.

Foto (c) Armand Hoogland

Deel: