Vrijdagavond stond niemand minder dan Douwe Bob in Doornroosje in Nijmegen. Het voorprogramma op deze avond werd verzorgd door Common Linnet Matthew Crosby. Hij werd door Ilse DeLange zogezegd ‘uit zijn kooi gelaten’ om meer bekendheid te krijgen in Nederland (en ver daarbuiten). Net als Douwe Bob is hij een singer-songwriter in hart en nieren en dat voel en zie je aan al zijn nummers. Met veel plezier stond hij dan ook op het podium.

Na een goed voorprogramma trapte Douwe Bob de show af met zijn nieuwe single ‘Shine’. Daarmee kon het hele publiek meezingen en was het meteen goed opgewarmd. ‘Let You Go’ was de volgende. De titelsong van de tour werd goed ontvangen. Douwe vertelde dat Nijmegen zijn favoriete stad is en hij erover denkt om er te gaan wonen. Grappend vroeg hij om tips over vrijstaande woningen. Voor een gitaarwissel gooide hij zijn gitaar naar iemand van de stagecrew. Hij schrok er zelf van en zei ‘Dat moet ik misschien niet te vaak doen met dit soort gitaren’. Vervolgens werd er nog een lekker uptempo nummer gespeeld. Na een hoop gitaargeweld van JP Hoekstra (die al in Nijmegen woont) werd het tijd voor ‘Beautiful’, een mooi en rustig liedje van zijn wat oudere album ‘Born In A Storm’.

Douwe-Bob

Douwe vertelde dat ‘The Shape I’m in’ een heartbreak album is. Na een verbroken relatie en drie weken huilen op de bank schreef hij het prachtige nummer ‘I Do’, wat hij samen met Jacqueline Govaert heeft opgenomen. Voor deze gelegenheid nam hij de plaats van toetsenist Matthijs van Duijvenbode in achter de piano. Terwijl hij vertelde hoe dit nummer tot stand is gekomen waren er helaas, zoals bij vele concerten tegenwoordig gebeurt, weer mensen aan het praten in de zaal. Helemaal terecht onderbrak Douwe zijn verhaal en zei tegen één van de asociale bezoekers ‘Je mag ook op het podium over je week komen vertellen hoor’. Een opmerking die door het publiek met gejuich en geklap werd ondersteund. Toen was het stil en eindelijk tijd om het nummer te gaan zingen, wat hij trouwens voor de eerste keer live speelde. Het nummer werd beloond met een langdurig, daverend applaus.

Na ‘Make Believe’ was ‘Queen of Hearts’ aan de beurt. Dit nummer is zeker singlewaardig. Toen ging de party mode aan met ‘Settle Down’ van zijn vorige album ‘Fool Bar’. Hierbij ging de toch al actieve band helemaal los. Vervolgens vertelde Douwe dat hij een bijzondere mail van een meisje had ontvangen met de vraag of ze haar doventolk mee mocht nemen. Op die manier kunnen ook doven van zijn muziek genieten. Hij vroeg het hele publiek naar haar te zwaaien, wat ze dan ook graag deden. Het nummer ‘Consider’ werd aan haar opgedragen.

De toegift bestond uit 5 nummers, omdat ‘het altijd een feestje is in Nijmegen’. Voor het welbekende songfestivallied ‘Slow Down’ riep hij Matthew Crosby, nog even terug op het podium. Ook ‘Pass It On’ mocht natuurlijk niet missen. De band werd nog even uitgebreid voorgesteld voordat werd afgesloten met nog een keer ‘Queen of Hearts’.

Het was kortgezegd een geweldige avond in Nijmegen. Douwe Bob heeft een uitmuntende band om zich heen verzameld met JP Hoekstra op gitaar, Matthijs van Duijvenbode op toetsen, Bram Hakkens op drum, Thijs Boontjes op orgel, Jeroen Overman op bas en Thijs van der Klugt op tweede gitaar. Er zijn nog tickets beschikbaar voor de komende shows en het is zeker een aanrader. Een feestje op het podium, een feestje in de zaal!

foto’s (c) Kevin Knipping

Deel: