Gisterenavond liep het nog vrij jonge euregionale poppodium Grenswerk in Venlo tot aan de laatste plek vol om een glimp op te komen vangen van het Californische West Coast popduo Young Gun Silver Fox. Voor wie het nog niet weet is de popliefhebber in de provincie Limburg best verwend met een aantal zeer goed programmerende regionale pop podia die allen zo hun eigen filosofie erop na houden. Grenswerk, dat naast de Maas ligt, in het centrum van Venlo, bediend het noorden van Limburg en de verre omtrek, inclusief de Duitse buren met een mooi afgewogen programma. Als je de kalender voor de komende tijd bekijkt valt het op, met hoeveel zorg een programma wordt samengesteld met vooral ruimte voor kwalitatief hoogstaande pop en rockmuziek die vooral gewaardeerd kan worden door het iets oudere publiek.

Het bijzonder gemêleerde publiek, dat toch vooral uit mensen boven de 40 bestond werd de drie kwartier voor het optreden alvast in de stemming gebracht door de dj van dienst die onwillekeurig deed denken aan het karakter Fritzi, de techneut uit Jiskefet’s reclamebureau Multilul die het hidden sound system introduceerde in de Nederlandse huiskamers. Dat de man zijn muziek kent bleek echter uit zijn muziekkeuze die ertoe bijdroeg dat er zo voor het optreden vast een uitstekende sfeer kon ontstaan in de zaal. Welke dj durft het anno 2018 nog aan om de lange versie van ‘Also sprach Zarathustra’ van Deodato de zaal in te slingeren? Het werkte uitstekend. De dj was de eerste topper van de avond.

Om precies kwart voor negen kwam Young Gun Silver Fox het podium op dat werkelijk fenomenaal mooi was uitgelicht. Om hun West Coast roots nog meer kracht bij te zetten was het podium gedecoreerd met twee palmbomen, maar die bleken al snel compleet overbodig als hulpmiddel om het publiek mee te nemen naar de warme zon in Californië.

Engelsman Andy Plats, die je zou kennen van de band Mamas Gun, en de Amerikaanse producer Shawn Lee (Silver Fox), die werkte met o.a. Lana del Rey, Amy Winehouse, Alicia Keys vormen samen Young Gun Silver Fox. In 1985 brachten ze hun eerste album ‘West End Coast’ uit waarvan de single ’You can feel it’ al snel door radio 2 werd opgepikt. Nu zijn ze terug met het album ‘AM’ dat ook weer veel airplay krijgt op de nationale radio 2.
De stem van Andy is, in samenwerking met de arrangementen, verantwoordelijk voor de sound van de band, die onmiskenbaar zwaar leunt op de jaren 70/80 West Coast rock/pop zoals we die kennen van Steely Dan, de Doobie Brothers of de blue eyed soul van Hall & Oates. Bij sommige nummers verwacht je echt dat Michael McDonald zo uit de coulissen het podium op zal stappen.

Young Gun Silver Fox begon met ‘See my Slumber’ en werkte zich vervolgens bijzonder soepel en technisch vaardig door het grootste deel van hun debuutalbum heen. “There is a thin line between comedy and music” zei Shawn toen de band zich ertoe gedwongen zag te dealen met een aantal kapotte microfoon- en pedal board kabels. In ‘Emilia’ tilden de heren meteen de zo geroemde samenzang waar ook de bassist zijn steentje aan bijdroeg naar eenzame hoogtes.

De band groovede en kwam steeds meer op gang. Daar waar bij de vorige tour nog wel de kritiek was dat de band live te weinig los kwam van de plaat was dat hier gaandeweg de show steeds minder het geval. Nadat het eerste hitje ‘Can you feel it’ het publiek helemaal had opgewarmd gaf de band duidelijk gas met het materiaal van het nieuwe album ‘AM’. Vooral tijdens de immens swingende versies van ‘Underdog’ en ‘Mojo Rising’ won de band het voltallige publiek voor zich in. Wat een sfeer en wat een uitstekende set werd hier neergezet. De drummer – die nog het meest weghad van een getypecaste snitch uit de 80’s tv serie ‘Miami Vice’ – legde een basis neer waarbij geen slag teveel werd gespeeld, maar waarbij elke snare raak was en hij groovede als een paling in een emmer snot, zo smooth.

Met vertolkingen van ‘Lemmy’, ‘Take it or Leave it’ en de publieksfavoriet ‘Lolita’ werkte de band naar het einde van de show. De encores konden niet lang uitblijven en met ‘Kingston Boogie’ en ‘Long way Back’ nam Young Gun Silver Fox afscheid van het internationale publiek in Grenswerk Venlo. Dat de band maar snel terug zal komen op bijvoorbeeld de Zomerparkfeesten in Venlo.

Foto’s (c):  Perry Hermans

Deel: