Maandagavond werd 013 in Tilburg bezet door een drietal bands van het wat hardere genre. Hoofdact Shinedown, een hardrockband uit Florida, heeft nooit een hit gehad in Nederland. Toch verkochten ze wereldwijd meer dan 10 miljoen albums. Als supportacts namen ze het eveneens Amerikaanse Starset en de Britse band Press to MACO mee. Een vol programma, dat niet teleurstelde.

Allereerst was het de beurt aan Press to MACO, deze jonge driekoppige band kwam al vrolijk het podium op om ons kennis te laten maken met hun muziek. Instrumentaal was het wat steviger terwijl de zang juist erg rustig en braaf was, of ze nu allemaal samen zongen of apart het was een aparte combinatie met de muziek.

Vervolgens werd de zaal weer wakker geblazen door Starset, de tweede band van deze avond. Een band gekleed in futuristische space kostuums, de drummer, gitarist en bassist droegen een soort ruimtepakken en de violiste en cellist droegen met led belichte, gekleurde brillen. De muziek was een stuk steviger dan van de jongens hiervoor maar ook meteen wat meer elektronisch, het klonk af en toe alsof de elektronische backingtracks de band overnam.

Last but not least was het de beurt aan Shinedown, de hoofdact van deze avond. Ze begonnen de avond goed met het knallende nummer ‘Devil’, welke erg goed ontvangen werd door het luide meezingende publiek. Na het nummer vroeg zanger Brent Smith duidelijk of iedereen op wilde staan, want hij wou niemand zien zitten. Toen de zanger tevreden was gingen ze stevig verder met nummers als ‘Cut The cord’ en de van het nieuwe album afkomende ‘Kill your conscience’. Bij het begin van ‘The Crow & The Butterfly’ zette Brent op het verkeerde moment in waarna hij de band vroeg opnieuw te beginnen. Het concert ging hierna weer foutloos verder.

Tijdens de nummers kwamen er regelmatig akoestische gitaren en keyboards het podium op, die afwisselend door de bassist en gitarist bespeeld werden. Op een gegeven moment vroeg Smith of de rechterzijde van het publiek drie stappen naar rechts wilde zetten en de linkerzijde drie stappen naar links waardoor er een doorgang van het podium tot achter in de zaal verscheen. De zanger nam rustig de tijd om hier doorheen te lopen en het publiek van dichtbij te kunnen ontmoeten. Toen hij weer op het podium stond vroeg hij iedereen flink los te gaan tijdens het volgende nummer. Het publiek luisterde erg goed, want iedereen kwam van de vloer en er waren weinig mensen in 013 te zien die stil stonden.

Om het even wat rustiger aan te doen ging de zanger samen met de bassist en gitarist van de band akoestisch verder met ‘Second change’, een stukje van ’45’ en de cover van Lynyrd Skynyrd: ‘Simple man’. Halverwege het nummer ‘Call me’ ruilde de bassist zijn gitaar in voor de piano. Helaas was het alweer bijna het einde van de show, maar dit werd goed afgesloten toen de volledige band weer op zijn plaats stond met ‘Sound of Madness’ en de afsluiter van de avond ‘Brilliant’. Het publiek zag er zeer tevreden uit na de knallende show van Shinedown, ze hebben een mooie afwisseling gehad van de oude en de nieuwe nummers.

Tijdens de uitloop stonden de bandleden van Press to MACO bij de merchandise stand met hun telefoons met daarop de tekst “Wij hebben geld nodig voor stroopwafels.” Logisch en een goed gevoel voor humor van deze Britten. Het sloot de toch al geweldige avond af met een brede glimlach op de gezichten van het Brabantse publiek.

Foto’s (c) Emily Parry

Deel: