De Britse tributeband Fastlove komt na een uitverkochte tour in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst naar Nederland. Van 21 tot en met 28 oktober 2018 is de band met tien shows te bewonderen op diverse poppodia in ons land. Dat de show in het Verenigd Koninkrijk met lovende recensies werd beloond en zelfs ‘Beslist de beste George Michael tribute van het moment’ werd genoemd schept hoge verwachtingen. George Michael, die op 25 december 2016 overleed, was een legendarische zanger die wereldwijd talloze hits heeft gescoord. Velen hiervan zijn inmiddels echte classics en zullen tijdens deze show de revue passeren.

De, zeker niet makkelijk te vullen, voetsporen van George Michael worden gevuld door zanger Andrew Browning. Dat hij ook nog behoorlijk lijkt op de wereldster maakt de beleving van deze tribute compleet.

Bij aankomst in een bijna uitverkocht Hedon in Zwolle werd het vermoeden dat er overwegend vrouwen van boven de 40 aanwezig zouden zijn bevestigd. Er heerste gelijk een goede sfeer. De 80’s muziek die op de achtergrond speelde droeg hier ook aan bij. Iedereen had duidelijk zin in een gezellige avond.

Om 21.00 uur begon de band te spelen en zanger Andrew Browning bracht, geflankeerd door 4 danseressen, ‘Fastlove’ ten gehore. De vrouwen in de zaal begonnen gelijk enthousiast mee te zingen en dansen. De mannen keken het over het algemeen eerst maar eens rustig aan. Maar toen de grote Wham!-hit ‘I’m Your Man’ ingezet werd konden ook zij niet allemaal meer stil blijven staan. Vervolgens verliet Browning het podium en deed de band een voorzetje door de eerste noten van ‘Faith’ te spelen waarop het publiek uit volle borst het gehele eerste couplet zong. Andrew kwam vervolgens op in de leren BSA-jas uit de bekende videoclip van deze track om het nummer op passende wijze uit te voeren.

Na het mooie en rustige ‘Father Figure’ gaan de voetjes van de vloer bij ‘Freedom! ‘90’ gevolgd door ‘Amazing’. Toen kwamen de danseressen al zwaaiend met knuppels op in pittige politiepakjes waarbij Andrew Browning een bijpassend overhemd had aangetrokken. Zeer toepasselijk voor het swingende ‘Outside’. Het viel mij op dat een aantal mannen in het publiek inmiddels had besloten lekker mee te swingen. Toen de saxofoniste naar voren kwam voor het intro van de superhit ‘Careless Whisper’ leek het er helaas op dat ze adem te kort kwam om het vloeiend te spelen. Dit mocht de pret niet drukken. Het nummer wordt prachtig gezongen door Andrew. Zijn stem lijkt bij vlagen erg op die van George Michael en af en toe leek het dan ook of hij er echt stond.


Toen was het weer tijd om met de voetjes van de vloer te gaan met ‘Freedom’. Dat het dit keer om de hit uit de jaren tachtig ging bleek duidelijk uit de vrolijk in neonkleuren en petticoat uitgedoste showdanseressen. Het publiek werd blij verrast met een, zij het wat korte versie, van ‘Last Christmas’. Na ‘Too Funky’ en ‘Killer/Papa Was A Rolling Stone’ werd de band aan het publiek voorgesteld.

Met achtereenvolgens ‘Club Tropicana’, ‘Everything She Wants’ en ‘Young Guns’ gingen we even terug naar de begintijd van Wham!. Voor de gitarist volgde het hoogtepunt van de avond toen hij in de huid van Elton John mocht kruipen voor het duet ‘Don’t Let the Sun Go Down’. In een zaal die sfeervol verlicht werd door honderden mobiele telefoons zong hij vol overgave en enthousiasme. Hij had er duidelijk plezier in. Dat gold trouwens voor alle leden van de band. Zij genoten duidelijk van de sfeer in de zaal en de reacties van het publiek.

Fastlove-Hedon
Bij de toegiften mochten de fans nog even los op ‘Edge of Heaven’ en de te verwachten afsluiter ‘Wake me Up Before You Go Go’. Een leuk en passend detail waren de bekende ‘Choose Life’ shirts van de danseressen die in de 80’s door velen werden gedragen. Het publiek verliet tevreden het pand en kan terugkijken op een mooie George Michael-beleving dankzij dit mooie eerbetoon aan de geweldige zanger.


Het was eerder een goed in elkaar gezette show dan een concert. Er is veel aandacht besteed aan details. Niet alleen in kleding en accessoires, maar ook is duidelijk te merken dat Andrew de bewegingen van George Michael goed bestudeerd heeft. Dankzij kleine bewegingen die kenmerkend waren voor George, zoals de manier waarop hij zijn zonnebril steeds aanraakte, vergat je af en toe even dat het Andrew was op dat podium. Dat de zanger de hoge noten aan de backing vocals en het publiek overliet was een smetje op de avond. Al met al is Fastlove absoluut de moeite waard als je deze hits nog eens wilt herbeleven. Na George Michael is dit ‘the next best thing’!


Voor de fans die nog niet in de gelegenheid zijn geweest deze show bij te wonen is er goed nieuws! Fastlove: A Tribute To George Michael is in mei 2019 opnieuw te bewonderen op de Nederlandse poppodia.

Foto’s (c) Kevin Knipping

Deel: