Op dinsdag 18 juni speelt TOOL een show in Ziggo Dome in Amsterdam. Tool werd in 1990 opgericht door zanger Maynard James Keenan, gitarist Adam Jones, drummer Danny Carey en de bassist Paul d’Amour. In 1992 bracht TOOL hun eerste EP ‘Opiate’ uit, met nummers als de latere hit ‘Hush’ en ‘Opiate’. Dit was de opstap naar hun eerste volwaardige album ‘Undertow’ dat in 1993 uitkwam. Dit zorgde voor een uitnodiging voor de eerste editie van het Lowlands Festival in Biddinghuizen.

In september 1995 verliet Paul d’Amour de band en in november van hetzelfde jaar kwam de huidige bassist Justin Chancellor erbij. Een jaar later, 1996, kwam Tool met een nieuw album, ‘Ænima’. Sindsdien verschenen nog de albums ‘Salival’ (Verzamelaar), ‘ Lateralus’ en ‘10.000 days’.

Tool gebruikt haar muziek om diverse maar vooral diepgaande thema’s te bespreken. Filosofische, spirituele onderwerpen en teksten over persoonlijke, innerlijke strijd worden uitgewerkt. Op de albums is de voortgang van hun eigen innerlijke strijd ook terug te horen. De eerste albums zijn rauwer, zowel muzikaal als tekstueel, en het latere album Lateralus lijkt een afsluiting van die strijd. Vooral de titelsong, waarin hij ‘de spiraal van onze goddelijkheid volgt terwijl hij mens blijft’ is daar een goede weerspiegeling van.

Wiskunde

Tool staat niet bekend als de meest productieve band, het laatste album ‘10,000 Days’ stamt uit 2006. Reden voor de bandleden om in andere projecten muziek te maken, Justin is actief in o.a. Isis en Intronaut.

De aankomende tournee van TOOL start op 2 juni in Berlijn en brengt de band via onder andere Praag, Wenen, Florence  en Donnington (Download Festival) naar Amsterdam, om daarna door te gaan via Kopenhagen, Zurich en Madrid om te eindigen in Lissabon.

Deel: