Afgelopen zomer werd Rob Lamothe 60 jaar. De Canadees geworden Amerikaan die begon als de archetypische rockster op Sunset Strip in L.A. brengt nu, samen met zijn kinderen Josh, Zander en Rose onder de naam Dollarstore Hacksaw een prachtig nieuw album uit. Van de eerste tot aan de laatste toon draagt dit album de ‘Lamothe’ signature van hoogstaand songwriterschap, gecombineerd met poëtische teksten van internationaal literair niveau, vertolkt met de door velen als mooiste rockstem van de wereld betitelde stem van Lamothe.

Lamothe vergaarde begin jaren ‘90 wereldroem met de band ‘Riverdogs’, met het baanbrekende en titelloze debuutalbum wonnen ze zelfs een Edison in Nederland. De band tourde veel en wist zo een enorme fanbase achter zich te krijgen in Europa en Japan. Fans die de band en Rob nooit hebben laten vallen.

Begin jaren ‘90 laat Lamothe bewust de glam en glitter van Californië achter zich en vestigt zich in Canada. De reset knop wordt ingedrukt en Rob vind uiteindelijk zijn plek in de kleine gemeenschap waarin hij nu woont. Dan komt er tijd en ruimte voor een aantal zeer hoog gewaardeerde solo albums, die Rob in eigen beheer uitbrengt, en hem nog steeds regelmatig naar Europa brengt voor optredens.

Vorig jaar brengt Riverdogs dan, in originele line-up met Vivian Campell (Whitesnake, Def Leppard) op gitaar het nieuwe album ‘California’ uit dat alom met veel enthousiasme werd ontvangen en dat opnieuw hoog werd gewaardeerd.

Nu het stof rond de release van ‘California’ is gaan liggen brengt Rob dan nu eindelijk ‘And the river reveals herself’ uit, waaraan hij al geruime tijd, samen met zijn zonen en dochter heeft gewerkt vanuit de studio, thuis in Hamilton.

Het album bevat 10 adembenemend mooie songs, waarbij Rob zich laat begeleiden door zijn zonen Josh (basgitaar en zang) en Zander (Drums) en zijn dochter Rose (keyboards & vocalen). Lamothe weet als geen ander zijn leven te vangen in literaire, poëtische teksten die dwingen toe luisteren en nadenken. Indringend, bezwerend neemt Rob je mee door zijn wereld. Zijn authenticiteit laat geen plek voor pose of onoprechtheid. Deze muziek raakt je recht in het hart.

“No Karma, No Spirit, No God”, zo begint ‘When the world was new’. Het nummer laat je niet meer los. Rob’s stem dringt door tot in je diepste ziel, als je het aandurft hem toe te laten. De achtergrondvocalen van Rose schetsen een kader waarin je je laat meevoeren en je je kan overgeven. Het album neemt de luisteraar mee op een reis. Een reis langs ontelbare intieme momenten over geboorte, verlies, evolutie, 2e of 3e kansen, religie, spiritualiteit, hoop, acceptatie en meer.

De stem heeft in al die jaren niet aan kracht en betekenis ingeboet. Integendeel, Rob’s stem is gerijpt als de beste whisky in een eikenhouten vat. Een stem die alle haren op je armen simultaan omhoog krijgt en je achterlaat met kippenvel. Hoogtepunten op het album? Dat zijn ‘When the World was new’, ‘Maple Syrup Festival’, ‘Rock, Paper, Scissors’ en het absolute hoogtepunt ‘We live the life we choose’.

Het album komt uit op 27 oktober, Rob Lamothe komt dan met zijn zoon Josh voor een aantal shows naar Nederland, België en Duitsland. ‘And the river reveals herself’ hoort nu al bij de beste releases van 2018. (9/10) (Independent)

Deel: