Met ruim 1300 mensen leek het wel alsof heel Heerlen was uitgelopen om Ilse DeLange te bewonderen. De vrouw die anno 2018 eigenlijk geen introductie meer nodig heeft bij het Nederlandse publiek is bij jong en oud nog steeds erg populair. Anderhalf uur voordat het optreden begon verzamelden zich al mensen voor het podium. Met een wilde bos blonde krullen en een country pakje kwam Ilse het podium op, het laatste optreden voor dat ze haar concert in de Ziggo Dome doet.

Ze vertelde hoezeer ze het optreden gemist had, hoe ze een ongelooflijke geluksvogel was en ook over de serie Nashville waar ze een kleine rolletje in speelde. Met het voor haar zo bekende accent vertelde ze met een grote lach dat dit maar een kleine tour was voordat ze naar het grote Ziggo Dome gaat op 2 februari. “Dit is dus mijn laatste optreden voor jullie in Heerlen voor de Ziggo Dome.”

Met haar unieke combinatie van folk, rock en country is het alweer twintig jaar geleden dat Nederlands eigen wereldster Ilse DeLange, artiestennaam van Annoeska de Lange, doorbrak met haar debuutalbum World Of Hurt. Sinds 1998 is Ilse DeLange één van Nederlands meest gerespecteerde vrouwelijke artiest.

Dit jaar viert Ilse DeLange dus haar twintigjarig jubileum en brengt ze (zes jaar na haar laatste studioalbum) eindelijk weer een soloplaat uit. Daarmee laat ze het succes van The Common Linnets voorlopig even achter zich en worden haar eigen talenten als zangeres en songwriter weer belangrijk. “Deze plaat toont wat meer de popkant. Na jaren te hebben opgetreden met The Common Linnets en nu dan weer even solo, is het een bewuste keuze om deze plaat naar mezelf te vernoemen”, aldus Ilse.
Twintig jaar geleden werd ze neergezet als de zingende schoenenverkoopster uit Almelo en werd ze ontdekt om in Nashville een album op te nemen. Maar dat Ilse DeLange met dat Nashville-album één van de best verkopende debuutalbums in de Nederlandse muziekgeschiedenis scoorde had niemand verwacht.

Ilse opende op het podium in Parkstad Theater Heerlen met de song ‘OK’. Een dansbare popsong die voor Ilse DeLange best anders is dan wat we bij haar verwachten. ‘Het is oké om jezelf te zijn. Als je wil huilen, dan huil je, als je verdriet hebt, haal je adem en trek je je niks aan van wat anderen van je vinden, je mag verdriet hebben, dat is waar het over gaat’.

Met ‘Heartbeat’ bracht DeLange een leuk liedje met de melding: ‘Ik ben wie ik ben en dit is waar ik van hou in een liedje. Met deze track geeft de zangeres antwoord op haar eigen hit ‘So Incredible’ waar ze precies tien jaar geleden de hitlijsten mee beklom.

Hierna bracht ze ‘Lay Your Weapons Down’, een van de hoogtepunten van het album. Ilse vertelde hierover: ‘Iedereen maakt het wel eens mee: een relatie, in wat voor vorm dan ook, die mooi begint maar waarin je relatie uiteindelijk verandert. Je ziet elkaar niet meer in het licht zoals je elkaar ooit hebt ontmoet en je vraagt je ineens af: waarom vond ik jou toen zo te gek?’. Muzikaal gezien zit dit nummer erg goed in elkaar, een lekkere track die prima afspeelbaar is tijdens de late avondje-uurtjes met een glas wijn tijdens de grauwe herfstdagen.

‘Right With You’ is een fijn, melancholisch liedje die je als luisteraar en Nederlander trots maakt op feit dat we een artiest als Ilse DeLange hebben. Het blijft een groot raadsel dat Nashville Ilse DeLange niet wil omarmen. Hoewel er veel liedjes van dit album in Nashville geschreven zijn, ontstonden er ook een aantal in Ilse’s eigen studio in Hilversum. ‘Half The Love’ is er eentje van. Het bewees de sterkte van Ilse DeLange, die in Limburg een pracht van een concert neerzette.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: