Pianos Ruben Hein trad donderdagavond met zijn zo karakteristieke en warme stem op in De Muziekgieterij in Maastricht. Ruben studeerde ‘jazz-piano’ aan het conservatorium van Amsterdam, en ontdekte daar dat hij goed met zijn stem was. Nu in Maastricht was dat gelukkig nog steeds het geval, hoewel de jazz inmiddels wat is overgegaan in het singer-songwriter genre. In De Muziekgieterij kwamen helaas niet al te veel mensen af op de man die de definitieve nationale bekendheid verwierf met het winnen van ‘Wie Is De Mol’. Toch was de ontvangst warm, en ook dat werd enorm gewaardeerd door inmiddels 36-jarige in Bemmel geboren zanger/pianist.

Ruben HeinGroundwork Rising

Het mocht duidelijk zijn dat Ruben met zijn tournee zijn nieuwste wapenfeit ‘Groundwork Rising’ in de picture wilde zetten. Met ‘Other Side of Now’ en ‘Jugglers’ ving de show aan, beiden van zijn eerder dit jaar uitgebrachte album, waarmee hij een definitieve overstap maakte naar het singer-songwriter genre. Ruben Hein is en blijft echter een man van verschillende genres. Verschillende stijlen, samengesmolten door de ervaring die hij opdeed door samenwerkingen met vele grootheden. Het leidde hem naar verschillende awards, veelgeprezen albums en uitverkochte shows. Hij is geïnspireerd door artiesten als Radiohead, Thomas Dybdahl, Sufjan Stevens, maar ook Joni Mitchell, Randy Newman en Paul Simon, en zo nu en dan hoorde je dan ook een vleugje van zijn inspiratiebronnen in de muziek. Hein bracht de instrumentatie behendig en subtiel, nooit indringend, nooit overheersend.

Ruben Hein

Harry Nilson

Pas na ‘Gameshow’ en ‘Owls’ bracht Ruben ouder werk, als ‘Somebody to Love’ en het prachtige ‘Everybody’s Talking’ van de helaas te vroeg overleden Harry Nilson. Het werd bijna net zo gevoelig gebracht als de originele versie en dat is een grote verdienste. Liefhebbers van de jazz pop volgden zanger/pianist Ruben Hein natuurlijk al langer, maar dankzij zijn medewerking aan de talkshow Linda’s Zomerweek werd hij, en ook deze versie van Ruben,al bij een groot deel van het publiek bekend.
Ruben Hein

Say Bye

Ruben bracht ook ‘Say Bye’, van zijn album ‘Loose Fit’. Dit nummer pakt iedereen bij de keel, erg ontroerend. ‘Say Bye’ is een emotioneel liefdesliedje, over wat Ruben zelf heeft meegemaakt. Afscheid van een vriendin werd vertaald in een prachtig lied met een boodschap, een die ieder die dit mee heeft gemaakt begreep. Hein speelde ook nummers van eerdere albums en daardoor was goed te horen dat hij is begonnen als jazz artiest en is doorgegroeid naar popmuziek. En beide stijlen passen prima bij zijn stem.
Ruben Hein

Ruben Hein genoot

Ruben met zijn band maakten overduidelijk plezier tijdens hun optreden, en dat is het waar het om draaide feitelijk. Het was jammer dat niet meer Maastrichtenaren de tijd en moeite hadden genomen om het concert te bezoeken. Ruben Hein is een muzikant die dat zeer zeker verdient. Een die geniet van optreden, en dat is wat Ruben, band en publiek zeker deden in Maastricht.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: