Op 21 september bracht Ten Times A Million de single ‘When The Lights Go Out’ uit, op 19 oktober gevolgd door een debuut-EP met vier tracks. De veelbelovende rockband met pop en alternatieve invloeden doet bij vlagen denken aan bekende namen als Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys en Foo Fighters, maar heeft onmiskenbaar een eigen geluid dat fluisterende filmische sferen koppelt aan euforische uitspattingen. De EP zal gepresenteerd worden op 2 release shows: 25 oktober in de Vorstin te Hilversum en 26 oktober in de Metropool te Enschede. Daarnaast zal de band te zien zijn in diverse Popronde steden.

De naar de band vernoemde EP is opgenomen in de beroemde en inspirerende Air Studios in Londen, opgericht door Sir George Martin (The Beatles), waar de grootste artiesten ter wereld hun albums opnemen. Dat de band veel potentie heeft, ook op internationaal vlak, blijkt uit het feit dat ze met een simpel mailtje en enkele demo’s topproducer Julian Emery (Gavin DeGraw, Nothing But Thieves) en engineer Adam Noble (Nothing But Thieves, Placebo) aan zich weten te binden. Bassist Sem Christoffel: “Naast de hoge kwaliteit van de productie die zij hebben neergezet, hebben Julian en Adam zeker ook invloed gehad op onze sound, die geworteld is in de huidige internationale rock scene. Julian leerde ons om buiten onze comfortzone te spelen en te schrijven. De bedoeling was vaak om extremen op te zoeken, om vervolgens vanaf dat punt een tandje terug te gaan en zodoende op een compleet nieuw idee te komen.”

Ten Times A Million startte in 2012 onder de naam Mandrake’s Monster. Onder die naam volgden meer dan driehonderd shows door heel Europa. De band trad op tijdens een aftershow van Red Hot Chili Peppers en tijdens The Global Rock Summit (Los Angeles), When Copenhell Freezes Over (Kopenhagen) en Eurosonic Noorderslag (Groningen). Dat het goed ging met de band is een understatement, maar de naam bleek steeds minder te passen bij de ambities en de muzikale richting die het vijftal op wilde. “Mandrake’s Monster maakte muziek die voornamelijk gebaseerd is op helemaal losgaan. Onze songs hebben inmiddels meer inhoud gekregen en liggen veel meer op een lijn met de muziek die we zelf het mooist vinden.” De release van de nieuwe EP bleek het perfecte moment om de nieuwe naam te introduceren, eentje die de ambities van de band uitstraalt. ”Ten Times A Million is een uitdrukking die staat voor de overtreffende trap. Het verwijst o.a. naar de tien miljoen meters die we met elkaar als band hebben gemaakt, en naar de tien miljoen meters die we nog gaan maken.”

De band tekende eerder dit jaar bij boutique label JuiceJunkRecords van Bagels & Beans-oprichter Ronald Bakker, die zijn geluk niet op kan dat de band het aandurfde met een nieuw label in zee te gaan, want zoals hij zegt: “Ten Times A Million is een enorm getalenteerde band met fantastische nummers, die internationaal mee kunnen.” De band is net zo enthousiast over de samenwerking. “Onze keus voor JuiceJunkRecords is gebaseerd op een goed gevoel, respect, raakvlak in ambitie en een gedeelde visie. Het is een relatief klein label, maar ze zijn wel 24/7 betrokken en werken met hart en ziel voor ons.”

Ten Times A Million is geselecteerd voor de Popronde 2018 en zal direct na de release van de EP door het hele land live te zien zijn. Ondertussen zet de band de samenwerking met producer Emery voort en wordt er hard gewerkt aan materiaal voor een tweede EP, die gepland staat voor de eerste helft van 2019.

Deel: