Afgelopen vrijdagavond was de Muziekgieterij Maastricht gereserveerd voor het Belgische duo Madensuyu met in het voorprogramma het eveneens uit België afkomstige trio Peuk.

Peuk bestond uit frontvrouw Nele Janssen, bijgestaan door de twee mannen Jacques Nomdefamille (Heisa) en Dave Schroyen (Evil Superstars, Millionnaire, VandalX, Creature With The Atom Brain, Fence, Birds That Change Colour). De band speelde een flinke partij denderend drum-en gitaargeweld, waarin Janssen de vocalen voor haar rekening nam samen met een partij loeiharde gitaar, waarin ze zelf goed los ging. Het publiek werd goed wakker geschud en de sfeer was zeker alvast goed gezet!

Het podium in de goedgevulde kleinere ‘officezaal’ van de Muziekgieterij, werd vrijgemaakt voor de hoofdact: Madensuyu. Het was voor het Gentse duo Pieterjan Vervondel en Stijn De Gezelle tevens het voorlaatste concert dat ze in Nederland zouden geven, daar de twee na 25 jaar eind augustus jongstleden op Facebook te kennen gaven ermee te stoppen. In België zorgden de heren voor uitverkochte zalen, zoals jongstleden februari in de Handelsbeurs in Gent, maar Madensuyu is een parel die tot op heden behoorlijk verborgen is gebleven in het Belgische. Het belangrijkste voor de heren is dan ook muziek maken met een geheel eigen visie hierop.

Vervondel en De Gezelle begonnen in 1992 al als tiener samen muziek te maken. In 2004 was echter pas hun doorbraak door een finaleplek te bemachtigen in Humo’s Rock Rally, de grootste wedstrijd voor rockbands in België. Door die eigen visie op muziek, zijn de heren ook altijd met zijn tweeën gebleven. Het duo houdt ervan om samen te experimenteren met muziek zonder in een hokje geplaatst te worden. Desalniettemin wordt in diverse Belgische recensies gesproken over post- rock, maar ook punk- rock, in de stijl zoals we kennen van Sonic Youth, wordt hierbij genoemd. Zelf zouden wij het in een breed spectrum van Indierock en experimentele muziek plaatsen, waarin de heren zich misschien iets beter kunnen vinden.

Hun laatste vijfde album ‘A Current’, kwam pas vijf jaar na hun daarvoor verschenen album uit. Wat vooral opviel vrijdagavond was, dat de gitaar voor dit nieuwe album verruild was voor een piano. Dat een piano een gitaar kan vervangen en er toch nog net zo een stevig rocknummer op het podium verschijnt als zijnde er een onvervalste rockgitaar, lieten de heren vrijdagavond vol overgave horen. Het mocht duidelijk zijn dat Madensuyu niet eerder hun nummers ten gehore brengt, voordat deze aan perfectie voldoen! Goed op elkaar ingespeeld, was duidelijk te zien dat de heren precies wisten wat ze van elkaar konden verwachten. De heren houden van hun muziek en uitten dit vol passie, waardoor het publiek werd meegetrokken van gefascineerd luisteren naar een rustig pianospel, naar een stevig rocknummer, afgewisseld van de ene keer op piano als bij het ander, ouder nummer op gitaar, waar de heren er een flinke adrenalinekick in wisten te pompen, met vocalen die de heren afwisselend bezongen, die minstens zo een opdrijvende factor hadden als de muziek die ze speelden.

Een nummer zoals ‘Ill Timed’ liet deze opdrijvende sfeer door middel van vocalen goed horen. Een donkere stem als vertellende sobere basis met een hoge stem als opdweper. Was je nog in een dromerige sfeer blijven hangen door het emotievolle klassieke pianospel in het begin van het nummer, dan werd je daar gedurende de rest van het nummer vast en zeker abrupt uit gehaald. Dit alles zorgde ervoor dat het publiek flink los wist te gaan en de Muziekgieterij nog net niet uit zijn voegen barstte: Vaak opgebouwd vanuit een rustig, zelfs sober tempo, opgedreven naar het maximale, waarin het duo helemaal opging. En nee, het publiek liet het duo niet zomaar gaan. Tot twee keer werden ze teruggeroepen. Dankbaar voor het enthousiaste publiek en spontaan als dat de heren waren lieten ze na een enthousiast “dankjewel” hun kunsten nogmaals weerklinken: “Een afscheidslied”, beweerde de drummer.

Een avond en een band om niet te vergeten en dat zal ook zeker in de bedoeling hebben gelegen van de heren: Een onvervalste indruk achterlaten op hun laatste concert in Maastricht. Madensuyu brengt fantastische overweldigende muziek, inderdaad niet in een genre te plaatsen, maar wel om met volle teugen van te genieten! Wil je Madensuyu voor een allerlaatste keer meemaken, dan heb je daar nog de kans voor aanstaande zondag 23 september in de Kreun in Kortrijk, België en 29 september aanstaande in de AB in Brussel, België. Dit laatste concert is een eigen festival waar het duo hun zilveren jubileum en hun afscheid viert: het ‘Madensuyu Goodbye Concert’.

Foto’s (c) Anita Martin / Maxazine

Deel: