Tuckerville is opgericht door Ilse DeLange, de genres zijn pop, rock, folk, americana en country muziek. De line-up voor dit jaar was super, zo waren Danny Vera, Isaac Gracie, Wulf, Ilse DeLange, George Ezra en niemand minder dan Carrie Underwood aangekondigd. De eerste editie van het Tuckerville festival vond plaats op 21 juni 2014, in het FC Twente Stadion. Editie 2018 werd gehouden in Het Rutbeek. Er kon daar optimaal gebruik worden gemaakt van de omgeving, dit festival was ook dan voor iedereen toegankelijk. Zo was er een kidsville, schommels aan de bomen, foodtrucks, 3 podia en er vonden kampvuursessies plaats.

The Barn is een typisch ‘Nashville’ schuurtje waar overdag rustige muziek werd gespeeld maar in de avond werd omgetoverd tot een discotheek (verzorgd door De Rooie Jager). Het was een goed idee om dat te doen, de bezoekers kregen het gevoel in Nashville te zijn, dit terwijl je gewoon in Nederland bent.

Isaac Gracie, bekend van zijn nummer ‘Terrified’, dat hij tevens ook liet horen deze avond. Hij liep het podium op, op zijn sokken, het was een verschijning om hem te zien met zijn blonde lange lokken. Zijn stem is apart om aan te horen maar dat maakt het juist boeiend om je aandacht erbij vast te houden. Het was een intieme show omdat er niet heel er veel mensen in The Barn kunnen, het was helemaal vol. Het was geen show, het publiek merkte wel dat hij niet echt van aandacht houdt. Iedere emotie die je hoorde van zijn stem kon je ook voelen.

De kampvuursessies waren intiem. Lekker met een biertje of wijntje bij het kampvuur zitten en genieten van de fijne akoestische klanken van Blackbird, Suzan & Freek en Tom Schraven.

De Mainstage is altijd gevuld met de grootste acts. Het podium zelf geeft een rustige uitstraling omdat het gethematiseerd is aan de natuur. De line-up varieert van pop naar country.

Wulf is bekend van zijn nummers ‘All Things Under The Sun’ en ‘Mind Made Up’. Een paar jaar geleden deed hij mee aan The Voice maar helaas kwam dat zijn carrière niet ten goede. Totdat hij ging trainen om zelfverzekerder op het podium te staan, dat stond hij nu wel met dank aan zijn toetsenist (zei hij). Hij staat nuchter op het podium en wil niet te veel in de spotlights staan. Het leuke is dat hij wel voor ieder wat wils heeft omdat hij het jonge publiek en het oude publiek mee trekt in zijn nummers. Voordat hij het podium afliep kondigde hij zijn bandleden aan en liet zijn eigen naam weg. Dit was een artiest die niet veel nodig had om het publiek te vermaken, zijn stem en zijn nuchterheid was alles wat het publiek wilde zien van hem.

Danny Vera is een artiest die eerst als huisband diende bij Voetbal International, totdat er zoveel populariteit was voor de band om te besluiten om ermee te stoppen. Die beslissing heeft in zijn voordeel gewerkt, zo staat hij op grote festivals en uitverkochte poppodia. Het optreden zelf had charme want hij wil liefde creëren met het publiek, dat vertelde hij trouwens. Vervolgens kwam het nummer ‘L-O-V-E’. Het laatste nummer, ‘Folsom Prison Blues’ pakte hij het publiek helemaal in, iedereen was laaiend enthousiast van deze mooie cover versie door Danny Vera. Dit was dus een goed voorbeeld van een artiest in hart en nieren.

Carrie Underwood heeft veel Grammy Awards in haar kast staan en is een van de beste vrouwelijk country artiesten. Haar fans hebben lang moeten wachten maar vandaag was het een droom die uitkwam. Ze stond voor het eerst op de Nederlandse bodem, dus het was voor haar ook spannend. Het nieuwe album ‘Cry Pretty’ moet nog uitkomen, de titeltrack deed ze met volle borst en wat een uithalen bij ieder nummer weer. ‘Love Wins’ was een primeurtje want dat nummer is nog niet eerder live gespeeld, dus Nederlandse fans wees trots. Ze trad zo’n kleine 40 minuten op wat te kort was voor deze superster, dat merkte je ook aan het publiek. ‘Before He Cheats’ was wel het nummer waarbij iedereen luidkeels zat mee te zingen. Ze maakte er een show van maar zei vrijwel niets, haar interactie met het publiek was matig.

George Ezra is een megaster in Nederland, zijn nummer ‘Budapest’ stond lang in de top 40. Het vervolg ervan is ‘Shotgun’, dit nummer zong iedereen luid mee. Het optreden duurde een uur maar dat uur verliep erg traag omdat het saai is om naar te kijken, behalve zijn lichtshow die leuk in elkaar was gezet’. Hij is geen showman omdat hij een storyteller is, dat kan ook niet anders met zijn zware stem. Het werd wel eentonig dat hij voor ieder nummer begon, de titel aankondigde. Het publiek was muisstil tijdens ballads terwijl bij uptempo nummers iedereen uit zijn dak ging, dat is alles wat een muzikant nodig heeft.

Ilse DeLange is een vrouw die van alle markten thuis is. Zo heeft ze in de serie Nashville gespeelt, jureert bij The Voice of Holland en ze is zangeres zowel solo als groep (Common Linnets). Dit is haar jubileumjaar want 20 jaar geleden heeft ze haar allereerste single uitgebracht dus dat was wel om te vieren. Wat er ook te vieren was is dat haar nieuwe album was gereleased. Haar oude werk zat de oude garde mee te zingen, bij de nieuwe muziek gingen veel jongere mensen uit hun dak. Hoe ze op het podium staat met het nieuwe werk deed denken aan Florence And The Machine, hoe ze staat te dansen. Het optreden zelf had geen wauw effect, geen gespreksstof dus het ging enkel om de muziek. We naderden de laatste nummers, toen ging het publiek meer los. Ilse wilde dat er sterrenhemel werd gecreëerd tijdens het nummer ‘Miracle’. Uit het niets kwam Carrie Underwood het podium opgelopen om het laatste helft mee te zingen, mensen gingen los. ‘I’m Not So Tough’ kent iedereen en Ilse schitterde op het podium. ‘Calm After The Storm’ (oud Common Linnets Matthew Crosby bandlid kwam het stuk van Waylon zingen) blijf toch wel een publieksfavoriet. Je kon wel horen dat ze erg trots is op het festival en dat liet ze ook erg goed merken.

Dit festival is erg mooi gedecoreerd, veel te doen voor jong en oud, steen goede line-up en het is zeker voor een herhaling waard. Ilse DeLange mag zeker trots zijn op dit mooie festival in Het Rutbeek.

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

Deel: