Sinds een aantal jaar wordt in Deventer de Grote Kickoff georganiseerd. Het festival op het Grote Kerkhof in Deventer is altijd twee avonden. De eerste avond is de opening van het nieuwe studiejaar en de tweede avond is de opening van het nieuwe culturele seizoen. Maar dit jaar heeft Deventer nog wat te vieren en besloot de organisatie om dit jaar vier avonden te organiseren. En dit alles omdat Deventer dit jaar 1250 jaar bestaat. In deze 1250 jaar zijn er al vele grote artiesten naar Deventer gekomen, mede dankzij het Burgerweeshuis en de Grote Kickoff, en dat moet natuurlijk gevierd worden. En zo kreeg elke avond zijn eigen thema: de eerste avond voor de jeugd/studenten (hip-hop), de tweede avond voor de oudere jeugd (pop/rock), de derde avond met Nederlandstalige muziek en de laatste avond met klassieke muziek.

De drie leden van De Likt leerden elkaar kennen op de pop academie en brachten in 2015 hun eerste album uit. Gedreven door de funky muziek van Giorgi Kuiper en John van Beek en voorzien door de scherpe teksten van Jordy Dijkshoorn zetten de mannen elke zaal of festival volledig op z’n kop. En zo ook tijdens de Grote Kickoff in Deventer. Frontman Jordy sprong zelfs meerdere keren in het publiek om iedereen bij het optreden te betrekken. De heren staan ook wel bekend als het ‘Rotterdams sloopbedrijf’ en die titel maakten ze meer dan waar afgelopen donderdag. Ze stonden misschien in het voorprogramma maar het publiek ging tekeer alsof het de hoofdact was. En toen moest De Jeugd van Tegenwoordig nog komen.

De Jeugd van Tegenwoordig is sinds 2005 en de single “Watskeburt?!” niet meer weg te denken uit de Nederlandse hip-hop scene. Bas Bron, Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo brachten in februari van dit jaar, met veel succes, alweer hun zesde studio album uit. En de groep blijft maar op hoog niveau muziek maken. Het Grote Kerkhof in Deventer stond dan ook helemaal vol voor het optreden van De Jeugd van Tegenwoordig. En onder luid applaus kwam eerst producent Bas Bron het podium op, even later gevolgd door Vieze Fur en Faberyayo. Tijdens het tweede nummer kwam Willie Wartaal ook het podium opgelopen maar die had blijkbaar wat problemen met zijn microfoon want hij kwam met drie microfoons het podium op. Wat het technische probleem was geen idee, want niemand in het publiek heeft er iets van gemerkt en Willie legde ook al snel twee microfoons weg. De vier mannen lieten het publiek een uur lang dansen en zingen. De sfeer was geweldig en het bleef nog lang onrustig in de binnenstad van Deventer.

Foto’s (c) Filip Heidinga / Maxazine

Deel: