Slechts vier jaar geleden kwam de Eindhovense Sharon Kovacs met haar debuut EP ‘My Love’. In die vier jaar tijd is de bijzondere verschijning uitgegroeid tot een van de belangrijkste en beste zangeressen van Nederland. Na debuutalbum ‘Shades of Black‘ is de ‘Wolflady’ nu terug met haar tweede album, ‘Cheap smell‘. Een typische opvolger van haar eerste album en Kovacs gaat op ‘Cheap Smell’ verder met haar persoonlijke ervaringen. Teksten over persoonlijke liefde, pijn, typerende levenservaringen die velen zullen herkennen.

Kovacs nam het album op in Londen, samen met producer Liam Howe (Adele, Lana Del Rey). Aangezien Kovacs stem wordt vergeleken met die van Amy Winehouse, Portishead en Shirley Bassey is Howe geen verrassende keus. Het zou wel eens kunnen zorgen voor het dat laatste zetje richting internationaal succes, iets wat de zangeres absoluut verdient. Nummers als ‘Black Spider’ en ‘Play Me’, over haar foute relaties, of, ‘Priceless’ zouden van Kovacs de nieuwe Amy Winehouse kunnen maken, maar zou ze meer in de richting van de triphop van Portishead willen gaan, heeft ze met ‘Oblivion’ of ‘Skyscraping’ ook zeer zeker direct een juiste setting te pakken. ‘Cheap Smell’ pakt je op ‘Freakshow’, dat ze samen met Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voist) en Alex Callier (Hooverphonic) schreef, op een manier die kippenvel veroorzaakt. Ietwat Burleske minimalistisch gooit de zangeres haar stem nog verder op de voorgrond. Kovacs speelt met het publiek, en als je dat gevoel op plaat kan vastleggen, ben je een hele grote.

Met zo’n sterk debuutalbum als ‘Shades of Black’ is het moeilijk even sterk terug te komen, laat staan het te overtreffen. ‘Cheap Smell’ zal je echter vanaf het begin prikkelen. Het album groeit daarbij iedere luisterbeurt wat verder en toont telkens wat meer diepte. Sterke koperblazers komen steeds verder van diep weg naar voren en de productie die Howe over het album gooide zorgt keer op keer voor verrassingen. Kovacs levert met ‘Cheap Smell’ een album dat zeer zeker niet onderdoet ten opzichte van haar debuut. De uitdaging is nu om de lijn vast te blijven houden. Wordt album drie net zo sterk, dan ligt het Verenigd Koninkrijk voor het oprapen. Voor nu levert ze een dijk van een album af dat hoog in de jaarlijstjes zal gaan eindigen. Sharon Kovacs laat zien dat de ziel van Winehouse is geëvolueerd tot een gradatie sterker; En die gradatie heet Kovacs. (8/10) (Warner Music Central Europe)

Deel: