Met het eerder deze maand verschenen ‘Kong’ werd al duidelijk dat Neneh Cherry het persoonlijke en politieke in elkaar laat overgaan. Die weg vervolgt ze met ‘Shot Gun Shack’, de tweede track van haar nieuwe album ‘Broken Politics’ dat op 19 oktober uitkomt. Op ‘Shot Gun Shack’, dat gaat over de altijd aanwezige problematiek van wapengeweld in de maatschappij, haalt ze de link tussen geweld en achterstand met een poëtische logica onderuit. Daarnaast heeft ze het artwork van ‘Broken Politics’ onthuld dat is gemaakt door Wolfgang Tillmans; winnaar van de prestigieuze Turner Prize en een van de belangrijkste documentairemakers van zijn generatie in de club- en gay-scène van Londen en Berlijn. Tillmans ontwierp in 2016 ook de fotokunst voor het album ‘Blonde’ van Frank Ocean en het begeleidende magazine ‘Boys Don’t Cry’.

Hoe gedragen we ons in buitengewone tijden en welke maatregelen moeten we nemen om onze persoonlijkheid te behouden en herinneren? Deze vragen staan centraal op ‘Broken Politics’. Neneh gaat geduldig op zoek naar de antwoorden, in de wetenschap dat die antwoorden er soms helemaal niet zijn. ‘Broken Politics’ is een album dat boos, doordacht, melancholisch en bemoedigend is. Een album waarvoor ze samen met Kieran Hebden (Four Tet) en Cameron McVey haar sonische palet nog verder heeft uitgebreid met als resultaat een unieke en krachtige collectie nummers. Het werk voor ‘Broken Poltics’ begon aan het einde van de tournee die Neneh Cherry deed voor het in 2014 verschenen album ‘Blank Project’. Ze maakte dat album met Kieran Hebden en voelde de sterke drang om die samenwerking meteen voort te zetten. Met Hebden en McVey vertrok ze voor een week naar de Creative Music Studio in Woodstock, New York; een studio opgericht door jazzpianist Karl Berger, die in een band speelde met Neneh’s vader Don en bevriend was met haar moeder Moki.

Over het album zegt Neneh: “I’m very shy about taking on big themes with the airs that I’ve got a solution – who has the fucking solutions? I like writing from a personal perspective, and the time we live in is so much about finding your own voice. People have been left feeling misheard, misunderstood, and disillusioned. What the fuck can I do? Maybe politics starts in your bedroom, or your house – a form of activism, and a responsibility. The album is about all of those things: feeling broken, disappointed, and sad, but having perseverance. It’s a fight against the extinction of free thought and spirit.”

Beluister hieronder ‘Shot Gun Shack’.

Deel: