Dat Kaleo naar Amerika is gegaan is goed te horen in de nummers die ze speelden op Sziget. Ze hebben goed opgelet in cowboyland. JJ Juliusson zat niet op de praatstoel en dat is jammer want met zo’n groot publiek had hij snel veel mensen kunnen bereiken. Het tweede nummer wat ze speelden zal te horen zijn in een nieuwe commercialreeks van de Wereld Natuur Fonds. ‘I Can’t Go on Without You’ zullen we dus nog veel meer gaan horen.

Kaleo

“Dit is de enige die we zullen doen in onze eigen taal, dit is ‘iets totaal onuitspreekbaars’. Meezingen zit er niet bij maar het klinkt dan ook totaal anders, eigen en uniek. Iets waar het publiek klaarblijkelijk ook van kon genieten. Na het IJslandse nummer was ‘Backdoor’ en aangename verandering. Het was alsof de heren er ineens meer zin in hadden gekregen, er werd met veel meer energie gespeeld en dat is bij het publiek ook te merken.

Kaleo bracht de ene na de andere goeie track, vooral bij ‘Rock ‘n’ Roller’ ging het lekker, maar ze gingen in rap tempo door naar de volgende die op de lijst stond en voor je het wist waren ze weer van het podium af. Het is zonde dat ze niet meer nummers in hun eigen taal hebben gebracht.

Liam Gallagher

“We are the champions” werd er over het podium gescandeerd toen Liam Gallagher op kwam, net alsof het een voetbalwedstrijd is waar hij aan ging beginnen. Alleen had hij geen voetbal mee, maar wel sambaballen. Het veld was al snel afgeladen vol, alleen niet door de sing-a-long party die ronduit slecht was, maar het lukte de Brit niet om de mensen uit hun dak te laten gaan. “Blijkbaar was ik hier in 2000 nog wat”, legde de zanger uit, “maar ik kan me er echt niks van herinneren. Prachtige gebouwen hier, mooie stad”. Er volgden naast eigen nummers als ‘Wall of Glass’ voornamelijk Oasis-nummers als ‘Rock ‘n’ Roll Star’, Morning Glory’ en ‘Whatever’ maar blijkbaar kent het publiek maar één nummer van de vergane band. Grappig detail was de camera op de microfoonstandaard. Zijn techniek was om steeds naar de mic toe te buigen in plaats van gewoon rechtop te blijven staan.
Zijn accent is zo sterk dat het niet echt duidelijk was of je werd bedankt of juist werd uitgescholden. Thank you klinkt net als fuck you uit zijn mond.

“Deze is voor alle ondeugende mensen daar, ja vooral voor jou” grapte hij toen hij zijn eigen nummer ‘Bold’ aankondigde. “We hebben nog twee nummers voor jullie, we kunnen er ook maar één doen, hoor, als jullie dat willen of juist drie gewoon om die anderen te pesten” grapte Liam. “Deze heet ‘Wonderwall’.” Bam, als één man gingen de telefoontjes omhoog om dat ene wel bekende Oasis-nummer vast te leggen. Het is dan natuurlijk ook voor de zanger ook wel zo leuk dat iedereen nu wel mee doet. De set werd afgesloten met nog een nummer van de tijd met zijn broer, ‘Live Forever’, welke vooral door de gitaar grandioos is. Met de woorden “Blijf veilig, zie jullie later” nam Liam Gallagher afscheid van Sziget.

Dua Lipa

Dua Lipa was er om de dag te redden, klaarblijkelijk was iedereen naar Main Stage gekomen om deze Brit te zien en niet de vorige. Ze ging gelijk vol energie van start en liet zien een echte feestbeest te zijn. Zal haar verjaardag volgende week ook zo uitbundig zijn?

‘Blow Your Mind (Mwah)’ was waarop de mensen hebben gewacht, en deze jonge vrouw kreeg wel iedereen aan het dansen en springen. “Sziget hoe voelen jullie je? ” vroeg de zangeres. “Zijn jullie klaar voor een feestje”? Zelf danste ze er ook op los op ‘Dreams’ zelfs dat achterlijke Shoot-dansje wat nu zo populair is. Soepel ging het over naar een voorproefje van ‘No Lie’. “Hoe gaat het met jullie, het feestje begint net” aldus Lipa. Ze had een Szigetwaardige outfit aan met een spiegelende bikinitop wat goed paste bij het nummer ‘Shine’, een samenwerking met Whale. Na alle drukte volgden er wat rustigere nummers met ‘Lost in Your Light’ en ‘High’ wat dubieuze dansbewegingen heeft. Op het VIP deck waren een hoop kinderen aanwezig, al zullen zij gewoon hun idool normaal hebben zien dansen. Ongemerkt ging het nummer over in de prachtige ‘Garden’.

“Jullie moeten geloven in de liefde, Sziget, en vechten voor degene waarvan je houdt”. ‘Last Dance’ zorgde voor veel veel gejuich van het publiek, de mensen vonden het geweldig. De vraag of we een leuke avond hebben wa allang beantwoord. Voor het volgende nummer vroeg ze hulp van het publiek. “Ik heb iedereen nodig om volledig uit je dak te gaan. Als je de tekst kent laat je dan horen”, verzocht ze de mensen om ‘Be The One ‘ mee te zingen. En iedereen deed ook mee. “Ik zing het een paar keer mee en daarna is het aan jullie”. Volgens haar waren er 5000 mensen, maar dat zullen er veel meer geweest zijn. Voor haar ook een uitgelezen kans om langs de fans te lopen in de pit.

“Kyle doet dit iedere avond met mij op gitaar. Dit is een heel speciaal nummer” vertelde ze voorafgaand aan het kwetsbare ‘Thinking about you’. “Het is mijn eerste single die ik heb uitgegeven first en ik heb het nooit durven dromen dat ik het voor zo een groot publiek zou gaan spelen”. Ze bedankte het publiek voor het draaien van haar muziek, het delen en het komen naar haar shows ‘New Love’ blijft ook een prachtig mooi nummer. “Jullie zijn veel te gezellig, wat een mooie avond bedankt dat jullie het met mij delen” bedankte Dua Lipa haar publiek, en dag vijf zat er al weer op…

Deel: