Het is inmiddels alweer 4 jaar geleden dat het laatste album ‘Get Hurt’ van The Gaslight Anthem verscheen. Sindsdien heeft frontman Brian Fallon twee solo albums uitgebracht die beduidend sterker waren dan het laatste album van zijn band. The Gaslight Anthem leek inmiddels tijdelijk op een laag pitje te staan, maar deze zomer zijn ze weer terug. Dit ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het album waarmee ze in 2008 doorbraken: ‘The ‘59 Sound’. Om dit jubileum te vieren doen ze een speciale tournee waarbij ze het album integraal spelen. In Nederland deden ze deze avond één exclusieve show in 013 in Tilburg.

Bij deze tournee neemt de band maar liefst twee support acts mee. De eerste daarvan was de Amerikaanse singer-songwriter Matthew Ryan. De zanger past met zijn band in de heartland rock categorie. De andere support act is een oude bekende voor wie Brian Fallon solo heeft gevolgd: Dave Hause. Hij deed ook het voorprogramma toen Brian Fallon solo eerder dit jaar in maart in De Melkweg stond, en deed toen nauwelijks voor hem onder. Ook nu zette hij aardig het publiek naar zijn hand. Ondanks dat hij hals over kop moest invallen (in eerste instantie zouden The Flatliners voor het voorprogramma zorgen, maar zij zegden af), en hierdoor wat in moeilijkheden was gekomen met vluchten. Maar het deed niks af aan het energieke van zijn optreden met naast hem zijn broer Tim op bas en toetsen. Het is bijzonder dat een support act een zaal zo goed kan meekrijgen (zeker bij een Nederlands publiek), en eigenlijk bewees hij vanavond nog maar eens dat Dave Hause meer aandacht verdient.

Rond 21:00 begonnen The Gaslight Anthem. Met ‘Handwritten’ kwam er eerst een viertal songs van andere albums: ‘Wooderson’, ‘The Spirit of Jazz’ en ‘Mae’. Waarna het album ‘The ‘59 Sound’ integraal werd gespeeld. Pas toen kwam het echt los toen ‘Great Expectations’ werd ingezet. Een enkele moshpit werd vooraan ingezet, bierbekertjes vlogen door de zaal en ieder nummer van het album werd woord voor woord meegezongen. Het album blijkt 10 jaar later live nog steeds te staan als een huis en niks aan kracht te hebben verloren.

In tegenstelling tot zijn soloconcert in De Melkweg afgelopen maart zat Brian Fallon deze avond minder op zijn praatstoel, maar hij had het duidelijk wel naar zijn zin. Toen er na de integrale albumuitvoering iemand in het publiek riep of er iets van ‘The ‘59 Sound’ gespeeld kon worden, was Fallon niet te beroerd om deze jongen van repliek te dienen met “We just did. Are you stoned?”

In de toegift volgden een aantal bijzondere keuzes uit het repertoire van de band. Minder bekende songs van ‘Halloween’ en ‘Blue Delilah’ volgden, maar het publiek werd weer wakker bij de radiohit ‘45’. Maar een absoluut hoogtepunt van de sober gespeelde ballad ‘National Anthem’ en als afsluiter een strak gespeelde versie van ‘American Slang’ waarbij Dave Hause het podium op rende om nog even mee te zingen.

In 2014 stond een wat uitgebluste band in de toenmalige HMH. Hoe groot was het verschil met deze avond in 013. De band maakte een frissere en energiekere indruk dan 4 jaar geleden. Misschien heeft die pauze goed gedaan. Het leverde in ieder geval twee sterke solo albums van Brian Fallon op, maar ook een jubileumtour van hun doorbraakalbum die niet voelt als een nostalgische verplichting. Hopelijk weten ze dit vast te houden voor een volgend album.

Foto’s (c) Stefanie Portegies / Maxazine

Deel: