De derde en laatste dag van de Zwarte Cross was er weer één met vele muzikale keuzes. Maar als echte muziekliefhebber moet je op de Zwarte Cross echt even een bezoekje brengen aan de Undercovertent. Waar andere festivals een tribute podium hebben, met verschillende tribute bands, pakt de Zwarte Cross dat al een paar jaar iets anders aan: laat bevriende muzikanten, van verschillende bands, nummers spelen van één van hun favoriete bands. Gevolg: een ontzettend leuk optreden waar het plezier vanaf straalt en het klinkt ook nog erg goed. Het hele weekend waren er verschillende ‘gelegenheidsbandjes’ te zien maar vooral te horen in de Undercovertent met elke keer een hoop publiek.

Zondag besloten we maar eens naar het Roadhouse te gaan om wat goede rockbands te horen. En dat begon meteen goed met Tricklebolt. De jonge band verovert langzaam Nederland en ze lieten zondag weer eens horen waarom. De live shows van deze band zijn altijd geweldig. Publiek en band genoten samen van weer een erg strakke set in een erg warm Roadhouse.

Na Tricklebolt kwam de Amerikaanse band Dog Eat Dog het podium op. De band was één van de eerste bands die rap en punk samen brachten, iets wat later door velen werd gedaan in de jaren negentig. Zanger/rapper John Connor was zeer blij dat hij op de Zwarte Cross mocht spelen: “Wij hebben over de hele wereld op festivals gestaan, maar er is nergens een festival als de Zwarte Cross”. Met een volle en zeer enthousiaste tent gaf de band meteen vol gas, maar toen Connor met zijn zang begon, bleek er een probleem te zijn. Zijn microfoon, die het daarvoor nog perfect deed, deed helemaal niks meer. Andere microfoon, weer hetzelfde. Dan maar twee microfoons maar dat hielp ook al niet. Connor en de rest van de band kon het weinig schelen. “Dit is een festival, en op een festival gaan weleens dingen mis. Maar ik laat dit kleine technische probleem niet mijn dag verpesten. Laten we gewoon doorgaan met feestvieren. Het komt vanzelf goed” zei Conor na het eerste nummer, toen zijn microfoon het opeens weer deed. Tijdens het tweede nummer hadden ze hetzelfde probleem als bij het eerste nummer. Gelukkig werd het probleem uiteindelijk opgelost en kon de hele band gehoord worden door het publiek.

Op de mainstage stond zondag een echte Zwarte Cross band: Hoken met de Heinos. Die andere echte Zwarte Cross-band, Bokkers, stond zaterdag al in de megatent. Maar Hoken met de Heinos had de eer om zondag iedereen wakker te spelen. En dat deden ze met veel plezier. Alle leden hadden het hele optreden een grote glimlach om hun mond en het publiek zong vrolijk elk nummer mee.

Daarna was het tijd voor iets heel anders: Ronnie Flex. Ronnie kwam het podium opgerend en werd ontvangen met een luid applaus vooral door de wat jongere bezoekers. En dat hoort ook zo: een festival voor jong en oud.

Foto BlondieSession, Tricklebolt, Dog Eat Dog, Hoken met de Heinos en Ronnie Flex: Filip Heidinga
Header foto: Sander van den Berg

Deel: