Afgelopen vrijdag werden in LantarenVenster in Rotterdam de Edison awards voor de genres Jazz en World uitgereikt. De prijswinnaars namen de prijzen in ontvangst en verzorgden ook optredens. De avond begon met Carel Kraayenhof, de bandoneonspeler die natuurlijk vooral bekend is van het koninklijk huwelijk, en de traan van Maxima. Hij opende de avond met zijn ensemble met het nummer ‘Clavel Rojo’.

Hierna nam Carel de oeuvreprijs World in ontvangst. Tijdens het interview kwam ook nog ter sprake dat hij, zoals bekend, gaat stoppen met zijn sextet en nog wel optredens zal geven met zijn pianist. Na de uitreiking speelde hij met zijn ensemble het nummer ‘Cry Enough’, “Kraayenhof” op z’n Engels uitgesproken.

Na dit spetterende optreden vond de uitreiking van de publieksprijs plaats. Deze prijs ging naar Fay Claassen, met haar album ‘Luck Child’.

In de categorie Jazz/World Nationaal won Yuri Honing de prijs, waarna hij met zijn Acoustic Quartet het nummer ‘Narcissus’ speelde

Na het optreden van Yuri Honing mocht Fay Claassen weer het podium betreden om haar tweeden Edison van de avond op te halen. Ditmaal in de categorie Jazz/World Vocaal Nationaal. Hierna bracht ze het nummer ‘Blackbird’ van Paul McCartney in haar eigen uitvoering ten gehore.

De uitreiking in de categorie Document ging naar Herman Schoonderwalt, voor ‘The Winner’. Frank Jochemsen heeft in samenwerking met het Nederlands Jazz Archief een stereo uitvoering voorzien van bonustracks gemaakt, door gebruik te maken van de originele stereo opnames. De prijs wordt uitgereikt aan producer Frank Jochemsen, en de directeur van het Nederlands Jazz Archief Paul Gompes. Aansluitend aan de uitreiking speelde Joris Roelofs het nummer Porgy van Gershwin.

De prijs in de categorie World ging naar New Cool Collective Big Band. Ze werden door middel van een filmpje nog begroet door de Senegalese altsaxofonist Thierno Koite, die meespeelt op het album.

De avond werd afgesloten door de uitreiking van de Edison Jazz Oeuvreprijs aan de Braziliaanse Eliane Elias. Ze droeg de prijs geëmotioneerd op aan haar twee maanden geleden overleden vader. Hierna verzorgde ze het langste optreden van de avond, waarin ze met haar pianospel onderstreepte waarom ze gekozen is voor de oeuvreprijs.

Foto’s (c) Sander Rijken

Deel: