Sugar Brown is de artiestennaam van Ken Chester Kawashima. Hij is in 1971 geboren in Bowling Greene, Ohio en woont momenteel in Toronto. De Chicago bluesman Taildragger zei: “You ain’t black…..and you sure ain’t white….You’re Sugar Brown”. En zo is het gebleven. Tijdens zijn studietijd in Chicago leerde hij in de avonduren de blues spelen van de al genoemde Taildragger, alsmede van Dave Myers en Willie ‘Big Eyes’ Smith. Na zijn studie mag hij zich Dr. Ken Kawashima PhD noemen. Wij houden het hier op Sugar Brown. Na zijn goed ontvangen eerste twee cd’s ‘Sugar Brown’s Sad Day’ (2014) en ‘Poor Lazarus’ (2015) is nu nummer drie ‘It’s A Blues World (Calling All Blues)’ uitgekomen.

Sugar BrownHet beluisteren ervan is een echte sprong terug in de tijd. Doe je ogen dicht en je waant jezelf in de Chess studio’s in de eind 40er/begin 50er jaren. Acht van de vijftien nummers zijn van eigen hand. De rest zijn, op een bewerking van een Velvet Underground-song, bluesklassiekers. Brown wordt begeleid door Barath Rajakumar (harmonica, gitaar, maracas), Ben Caissie (drums, contrabass) en op drie nummers horen we Zak Izbinsky op gitaar. De nummers zijn zonder enige poespas op een monorecorder opgenomen, wat het gevoel van de vijftiger jaren nog eens versterkt. Nummers die een bijzondere vermelding verdienen zijn ‘What Are We Gonna Do’, die zo door Muddy Waters gemaakt had kunnen zijn, en ‘Tide Blues’ met gitaarwerk dat doet denken aan Lonnie Johnson. Een ouderwets goede plaat. (8/10) (eigen beheer)

Deel: