Dit jaar werd voor de 17de keer het Retropop Festival gehouden in Emmen. Voor het eerst twee dagen en voor het eerst vier podia. Naast de main stage en de future stage (zeg maar de retro bands van de toekomst), was het tribute stage terug van weggeweest en was er een NoLimit stage. Van 2010 tot en met 2013 was er een tribute stage onder de naam: Surprise stage. In 2014 moest die ruimte maken voor het future stage en de NederPop stage. Dit jaar moest dus de NederPop stage weer ruimte maken voor het No Limit Stage. En zo blijft het festival groeien.

The Wild Romance, de oude band van Herman Brood, mocht deze tweede festivaldag openen op het tribute stage. In 2011 was de band nog te zien op de main stage van Retropop. En dit jaar stonden ze in een overvolle en bloedhete tent als openingsact. Ze werden, op geheel eigen wijze, aangekondigd door Koos van Dijk, oud-manager van Herman Brood. De band trok zich niks aan van de hitte en gaf vanaf het allereerste moment meteen vol gas. Om dit een uur lang vol te houden.

Na het optreden van Wild Romance liep het veld van de main stage vol voor het optreden van Chef’s Special. Goed, geen echte retro band maar wel een geweldige festivalact. Geef deze heren een vol festivalveld en ze zetten het volledige veld op zijn kop. Eén van de beste festivalacts van Nederland met terecht veel succes in het buitenland tot in Amerika aan toe. Na Chef’s Special begon het retro programma van de main stage pas echt met een optreden van Bananarama. De drie dames kwamen vorig jaar weer bij elkaar en dit was hun eerste Nederlandse optreden in de originele bezetting.

Popdiva Anastacia kwam als derde en het was meteen duidelijk dat veel mensen voor haar naar het festival waren gekomen. Het veld stond helemaal vol en het publiek zong hits als ‘I’m Outta Love’ en ‘Left Outside Alone’ dan ook luidkeels mee. Hierna kwam iets totaal anders maar toch erg retro: The Orchestra. Voormalige leden van Electric Light Orchestra en ELO part II samen met wat nieuwe gezichten lieten horen nog lang niet uitgespeeld te zijn. Ook al hebben ze de rechten van de naam ELO in 2000 verkocht aan Jeff Lynne. In The Orchestra zitten dan ook geen originele leden meer van ELO, maar dat kon het publiek weinig schelen. Het werk van Jeff Lynne en ELO is en blijft geweldig en het publiek genoot dan ook duidelijk van het optreden.


Ondertussen stond op het No Limit stage de ‘Godfather of Punk’ Johnny Rotten met zijn band PIL (Public Image Ltd). De man was gekleed in een zwarte bloes met een witte kraag erboven, had een bril op en stond achter een standaard met daarop een map met songteksten. Hij leek dan ook echt een Godfather of Punk. Het optreden was geweldig en liet zien en horen dat Rotten nog lang niet klaar is met optreden. Goed, hij moet af en toe even lezen wat de tekst ook al weer is, maar zijn performance blijft staan als een huis.

Na PIL kwam de Amerikaanse zangeres en pianiste Chi Coltrane het podium opgelopen. Na lange afwezigheid deed ze in 2009 en 2014 voor het laatst ons land aan voor concerten. En nu stond ze zomaar ineens op Retropop. En hoe. Ze liet het publiek meteen dansen en toen ze ‘You Were My Friend’ speelde ging de volle tent helemaal uit hun dak.

Uriah Heep had de eer om als afsluiter te spelen op het NoLimitstage. Nu was het de hele dag mooi weer geweest maar net voor het optreden van Uriah Heep kwam het opeens met bakken uit de lucht. Het duurde niet lang maar wie buiten was werd meteen goed nat. Gevolg dat iedereen meteen naar de tenten rende en de tent van het NoLimitstage meteen helemaal vol was. Zanger Bernie Shaw was het niet ontgaan dat het geregend had en zei na het eerste nummer “We prayed for no rain but it didn’t help. We were looking at the radar like: go away! But it didn’t help.” De band die in 1969 begon had zeer veel succes in de jaren zeventig maar verdween bijna in de jaren tachtig. Het enige originele lid van de band is gitarist Mick Box, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. De band zet een show neer alsof het begin jaren zeventig is en heeft daarom dan ook nog steeds veel trouwe fans.

Het was dit jaar de eer aan Bryan Ferry de eer om het festival af te sluiten op de mainstage. De inmiddels 72-jarige Britse muziek legende was een feest om naar te kijken en te luisteren. Ruim een uur lang trakteerde hij het publiek in Emmen op een mooie selectie van nummers uit zijn gehele, zeer lange, carrière.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: