Sinds de video van ‘T-shirt van Metallica’ online kwam in 2016, is er veel gebeurd met Fleddy Melculy. Veel optredens in België en Nederland, zo ook op festivals als Graspop, Pukkelpop en Zwarte Cross. Het recent uitgebrachte album ‘De kerk van Melculy’ is direct aanleiding voor een nieuwe tour: De kerk van Melculy-tour. Op vrijdag 8 juni deed deze Belgische formatie De Pul in Uden aan.

Het alternatieve rocktrio Switch Bones mocht het voorprogramma verzorgen. Deze band, met onder andere Erik van Haaren op zang en gitaar (bekend van bands als One in a million en Undeclinable Ambuscade), liet met hun stevige sound en gedrevenheid zien dat Switch Bones een band met ambitie is. Rustig en steviger werk wisselden elkaar af en de bandleden maakten veel contact met elkaar en met het publiek. Zo sprong bassist Paul Viets het publiek in en liet het publiek meezingen, alvast een goede oefening voor de hoofdact Fleddy Melculy.

Toen de mannen van Fleddy Melculy het podium betraden waren de stembanden van het publiek goed opgewarmd en kon het gaspedaal direct goed worden ingetrapt. Enkele bezoekers hadden zich speciaal voor dit concert in t-shirts van Metallica en camouflagekleding gehesen, refererend naar twee Fleddy Melculy nummers. De vuisten van het publiek gingen menig keer de lucht in en het was headbangen geblazen, er ontstonden ook enkele moshpits in de zaal.

Het strakke spel zorgde voor ontzettend veel energie dat vanaf het podium het publiek in werd geblazen. Liedjes als ‘Camouflage’, ‘Brood’ en ‘Ik haat Jazz’ gingen erin als koek. Apu van de nightshop vergezelde, samen met zijn kameel, de mannen van Fleddy Melculy op het podium en gooide Bifi-worsten het publiek in. Een van de gitaristen liet zich al gitaar spelend op iemands schouders door het publiek bewegen en bekeek het optreden eventjes vanuit het oogpunt van de bezoekers.

De avond beleefde zijn absolute hoogtepunt in de toegift toen het publiek compleet uit zijn dak ging en uit volle borst mee mocht zingen bij ‘Geen Vlees Wel Vis’ en ‘T-shirt van Metallica’. Dit optreden in De Pul was een zeer geslaagde start van de tournee. Fleddy Melculy staat garant voor een feestje en hopelijk gaan we daar in Nederland nog veel meer van horen!

Foto’s (c) Stefanie Portegies / Maxazine

Deel: