De in het Duitse Offenburg geboren Michael Kaeshammer (1977) heeft het vak geleerd in clubs en op festivals in Duitsland voordat hij – nog als tiener – met zijn ouders naar Canada verhuisde. Zijn debuut-cd ‘Blue Keys’ verscheen in 1996 toen hij 19 jaar oud was. Inmiddels zijn we 22 jaar, negen albums en een kast vol met prijzen verder en heeft Kaeshammer een behoorlijke reputatie opgebouwd. Hij raakte het eerst geïnspireerd door de boogiewoogie klanken van Albert Ammons, Meade Lux Lewis en Pete Johnson en in de loop van de jaren raakte hij steeds meer beïnvloed door het geluid uit New Orleans.

Michael Kaeshammer Met ‘Something New’ is onlangs zijn tiende cd verschenen met elf nummers, waarvan er tien door Kaeshammer zijn geschreven of meegeschreven. Naast een uitstekende band zijn er gastrollen weggelegd voor mensen als Cyril Neville, Curtis Salgado, Chuck Leavell en Randy Bachman. Dat geeft weer hoe deze man wordt gewaardeerd door zijn collega’s. De New Orleans-klanken zijn meteen duidelijk in het openingsnummer ‘Scenic Route’. Deze jazzy stijl komen we vaker tegen op de cd. Maar ook funk en ballads horen we. Erg fijne nummers zijn naar mijn mening ‘Do You Believe?’, waarin de harmonica van Salgado duelleert met de blazerssectie, en ‘Who Are You’ met de felle gitaar van Randy Bachman. Hoogste tijd om het publiek in Europa eens met deze man kennis te laten maken. (7,5/10) (Linus Records)

Deel: