Johan (JHN) was terug op de locatie waar ze in december 2009 hun afscheidsoptreden gaven, Paradiso Amsterdam. Negen jaar waren ze weg, en dat is best lang. Maar nu is de band rond Jacob de Greeuw terug met het comeback-album ‘Pull Up’ en een clubtour, het bloed van JHN kruipt immers waar het niet gaan kan zullen we maar zeggen. Afgelopen dinsdag en woensdag stonden ze in een uitverkochte Amsterdamse Paradiso.

Frontman Jacob de Greeuw (Hoorn, 1969) behaalde met zijn band Little Mary Big de finale van de landelijke talentenjacht de Grote Prijs in 1990. Zijn volgende band Visions of Johanna, vernoemd naar een nummer van Bob Dylan, zou overgaan in het huidige Johan. JHN tekende in 1996 bij het pas opgerichte Excelsior Records en hun eerste titelloze album verscheen. Met ‘Pergola’ (2001) schreef JHN een klassieker binnen de Nederlandse alternatieve gitaarscene, opgevolgd door ‘THX JHN’ (2006) en ‘4’ (2009). Nog tijdens de tournee van ‘4’ stopte de band ermee. De Greeuw had het gewoon gehad met het bandjesgedoe en de muziekindustrie, hij had geen lol meer in het maken van muziek.

Maar nu is De Greeuw terug met het vijfde JHN-album ‘Pull up’. Een nieuwe lading warme, piekfijne popliedjes waar we JHN zo goed van kennen. Voor het nieuwe album werden oudgediende Diets Dijkstra (Bas) en Jeroen Kleijn (drums) opgetrommeld. Maar de meest opvallende verandering is nog wel de aanwezigheid van gitarist Robin Berlijn (bekend van o.a. Fatal Flowers en Kane) die oudgediende Maarten Kooijman vervangt. Matthijs van Duijvenbode (Tim Knol en Douwe Bob) nam de toetsten voor zijn rekening welke bij concerten bespeeld worden door Jan Teertstra (Sunday Sun). De productie was in handen van Frans Hagenaars die al eerder JHN albums ‘Pergola’ en ‘THX JHN’ produceerde.

JHN klonk tijdens het Paradiso-optreden van afgelopen woensdag eigenlijk precies zoals we gewend zijn. Een band met een gouden randje, en werd dan ook warm onthaald door het aanwezig publiek. De openingstrack ‘You Know’ deed het publiek al luid applaudisseren en ook zij vonden het, net zoals de band bezingt in ‘About Time’, tijd voor het Paradiso come-back concert. De band was lekker in vorm en zonder echt groots uit te hoeven pakken wisten ze al snel te overtuigen. Het nieuwe werk past naadloos tussen het oude, alles net iets scherper en steviger gespeeld dan op plaat, voornamelijk door het puntige gitaarspel van Berlijn. Het maken van ambachtelijke songs blijft de kracht van JHN. Niet vernieuwend, maar nog altijd van een kwalitatief van zeer hoog niveau. Welkom terug JHN.

Foto’s (c) Armand Hoogland




>

Deel: