Hij is geboren in september 1945 in Topeka, Kansas als Benson Lee Kaukonen en is de jongere broer van Jefferson Airplane gitarist Jorma Kaukonen. Peter begon begin zestiger jaren in de blues- en folkscene voordat hij in 1964 een bluegrassgroep vormde. Later richtte hij zijn eigen band Black Kangaroo op, waarmee hij enkele platen maakte, en ging later als soloartiest aan de slag. Daarnaast werkte hij nauw samen met Jefferson Airplane, Jefferson Starship, Hot Tuna. Peter Kaukonen is multi-instrumentalist (akoestische en elektrische gitaar, akoestische en elektrische bas, mandoline, bouzouki, lap steel gitaar en piano), die zijn invloeden haalt uit de Chicago and delta blues, fingerpicking guitar, new-age muziek, rock and roll, jazz en klassieke muziek. Bovendien is hij niet bang om te zeggen wat hij denkt.

Het is zo’n tien jaar geleden dat hij zijn laatste cd heeft gemaakt. “Crazy Quilt” is een titel die de lading dekt. Het is een verzameling van zijn werk, diverse stijlen, soms humoristisch en dan weer rechtstreekse aanklachten. Ik noem er een paar. Het eerste nummer, het instrumentale “(Drifting) Cozumel” is van zichzelf al een soort van quilt. Diverse stijlen passeren de revue met Latijns-Amerikaanse klanken als grote gemene deler. In “The Ballad of Sarah Palin” rekent hij op komische wijze af met de voormalig gouverneur van Alaska. In “The Ballad Of Sadam Hussein” doet hij hetzelfde, niet alleen over de Iraakse dictator, maar het is ook een aanklacht over de wereldpolitiek. “Ghost Music” is een verhaal over een geest die de muzikant zelf heeft gecreëerd. “Bobby Gets Old” gaat over ouder worden en vooral het feit dat je je daar aan gaat ergeren. In “The Nature Of The Beast”  vertelt hij over het monster in de mens.

Zowel muzikaal als tekstueel is dit een fantastisch album. Een absolute aanrader. (8,5/10)  (Floating Records)

Deel: