Van 1996 tot 2009 produceerde frontman Jacob de Greeuw met de band Johan vier uitstekende albums. Na het album ‘4’ had De Greeuw het gehad met de routine van steeds dezelfde route die de band moest afleggen. Toch is er nu na 9 jaar weer een reünie met een nieuw album: ‘Pull Up’. Naast De Greeuw zijn bassist Diets Dijkstra, drummer Jeroen Kleijn en producer Frans Hagenaars ook er weer van de partij. Gitarist Maarten Kooijman is echter vervangen door Robin Berlijn, die een groot cv heeft wat betreft verleden in de Nederpopgeschiedenis (o.a. gitarist bij Fatal Flowers, Ellen ten Damme, Kane en Moke).

Jacob de Greeuw heeft hernieuwde energie gevonden, en dat is duidelijk te horen. ‘About Time’ klinkt fris en optimistisch. De Beatlesque sound is er nog altijd, zoals duidelijk terug te horen is in ‘Just Because’, ‘Make Sense’ en ‘Your Face’. Hier en daar horen we ook overeenkomsten met misschien wel hun beste album ‘Pergola’. Songs als ‘Anyone Got A Clue’, het eerder genoemde ‘Your Face’, ‘No Problem No Week’ en de wonderschone afsluiter ‘Quicksand’ (niet te verwarren met het gelijknamige nummer van David Bowie) hadden uit dezelfde periode als ‘Pergola’ afkomstig kunnen zijn. Ware het niet dat we hier weer een band horen rondom een singer-songwriter die zichzelf weer opnieuw heeft hervonden.

Vernieuwend is ‘Pull Up’ niet, maar in het geval van Johan is het fijn om hun vertrouwde geluid na jaren weer terug te horen in nieuwe popliedjes. Want dat geluid is in die tussenliggende jaren door geen enkele andere Nederlandse band meer geëvenaard. Een fijne terugkomst van één van de betere bands die Nederland de afgelopen 20 jaar heeft gehad. (8,5/10)(Excelsior)

Deel: