De Amsterdam Country Night staat in het teken van het genre Country. 2017 was het premiere jaar voor dit klein opgezette countryfestival en met succes hebben ze het verlengd naar 2018. Artiesten die vorig jaar optraden waren Robert Chaney, Mark Blomsteel en Charlie Worsham. Dit jaar stonden American Young, Jarrod Dickenson, Ashley McBryde en High Valley op het podium van de Oude Zaal in de Melkweg.

American Young

Het countryduo, bestaande uit Kristy Osmunson en Jon Stone, is al lange tijd bezig in de muziekindustrie. Pas maar door het nummer ‘Love Is War’ klommen ze omhoog, werden ze bekender. Het duo is vergelijkbaar met The Civil Wars. 5 augustus 2016 bracht de band hun eerste album uit, genaamd ‘American Young’ (tevens ook de bandnaam). Ze zijn geen echte on bekenden meer in Nederland. Zo stond de band vorig jaar als voorprogramma voor High Valley, die donderdag avond ook aanwezig was.

Het optreden van American Young was van het begin tot eind boeiend. De energie spatte er vanaf. Tijdens het nummer ‘Love Is War’ kreeg je zelfs een kippenvel momentje en dat is niet het enige nummer waar ze vol met emotie zongen. De chemie tussen hun twee is zo goed dat je kan merken dat ze het allebei naar hun zin hadden op het podium. Het duo staan te popelen om weer terug te komen naar Nederland, aldus de band, die tijdens de show aangaf een tattoo te hebben laten zetten met in ons Nederland.

Jarrod Dickenson

Jarrod wordt ook ‘De man met de hoed’’ genoemd, volgens vele mensen. Deze bluegrass artiest maakt het liefst muziek die een verhaal verteld. Zo bracht Dickenson laatst een album uit met de titel ‘The Lonesome Traveler’. De zanger heeft al een groot publiek, aangezien hij al een aantal festivals heeft gedaan, waaronder Glastonbury. Ook nu speelde hij niet op onbekend terrein, aangezien  Jarrod vorig jaar heeft opgetreden in de kleine zaal van Paradiso.

Dickenson kwam alleen het podium op gelopen en deed een paar mooie nummers. Zijn stem is boeiend om naar te luisteren. Het is een diepe zware stem waar zijn verhaal de nummers goed aanvoelen en andersom. Jarrod introduceerde zijn vrouw, die het podium op kwam om wat mee te zingen. Iets dat wat meer dynamiek in het optreden bracht. Het nummer ‘California’ is een van de publieksfavorieten die hij gezongen heeft. Grappig, want hij heeft in veel van zijn nummers het woord ‘California’ in zitten wat hem een tikje chauvanistisch maakte. Het is voor sommigen nog een onbekende artiest, maar we gaan wel meer van hem horen.

Ashley McBryde

Ashley McBryde is een Singer-Songwriter in hart en nieren. Haar nummer ‘A Little Dive Bar In Dahlonega’ staat hoog in de country hitlijsten in Amerika. Tevens is het ook bekroond door de New York Times als een van de beste country nummers van 2017. Ze heeft al een aantal keer in de Grand Ole Opry gestaan, wat betekent dat ze veel in haar mars heeft. Haar studioalbum ‘Girl Goin Nowhere’ komt eind deze maand uit en dit was de eerste keer dat ze optrad voor het Nederlandse publiek.

McBryde kwam luchtig op het podium met haar gitaar. Ze zong het eerste nummer en haar stem bleek verbazingwekkend goed. De zangeres zingt goed laag en kan ook hoog uithalen. In het nummer ‘Girl Going Nowhere’ kon je dan ook echt voelen hoe ze zich voelde en dat is zo mooi aan haar. Ze vertelde een verhaal en maakte er een mooie show van. Haar hit ‘A Little Dive Bar In Dahlonega’ bracht ze vlekkeloos op haar gitaar. Meer had ze dan ook niet nodig, behalve haar ongelooflijke stem. Ze heeft ook kippenvel bezorgd aan het publiek aangezien ze persoonlijke nummers deelde. Duidelijk was dat niet alleen het publiek, maar ook zijzelf het erg naar haar zin had.

High Valley

High Valley bestond voorheen uit drie broers Brad, Curtis en Bryan Rempel. Helaas stopte Bryan ermee in maart 2014, waarna de band verder ging als duo. Na hun switch naar platenmaatschappij Atlantic Records (onderdeel van Warner Music), bestormen ze de hitlijsten in Canada en de USA. Met de albums ‘County Line’ en ‘Dear Life’ zijn ze niet meer weg te denken uit de country genre. Verder groeit ook hun bekendheid  in Europa, en hebben ze vorig jaar al op Country To Country en in de Melkweg gestaan.

De mannen kwamen en stonden niet stil, en zo was het publiek ook. High Valley kreeg de hele zaal mee met trucs als “Als jullie allemaal gaan dansen krijgt een persoon die het beste kan dansen een merchandise pakket”. De groep bengt voornamelijk pop met een vleugje country, wat de avond meer dynamiek bracht. Vocaal was het minder goed; Het geluid was ietwat plat, wat wel jammer was. Wel was het een show met veel dans en interactie met het publiek, en dus leuke afsluiter.

De avond begon leuk met swingende en storytelling American Young, waarna een donker vleugje Jarrod Dickenson volgde. Ashley McBryde liet de hele Melkweg stil achtermet haar nummers en High Valley maakte er feestje van. Deze avond bracht alle aspecten op van een festival. Een mooi festival dat wederom vervolg verdient.

Foto’s (c) Romy van der Lee

Deel: