De Schotse band Belle & Sebastian bestaan alweer sinds 1996. Tot nu toe bracht de band 11 albums uit. Algemene opvatting is dat de band een continue ontwikkeling laat zien. De lichtvoetige popmuziek die ze maken ontwikkelt zich steeds verder. Composities worden wat gebalanceerde opgebouwd en instrumentatie en arrangementen worden steeds beter uitgewerkt. Her en der dringt de vergelijking met de muziek van the Smiths of de Pet Shop Boys zich op . Daar waar deze illustere band van Johnny Marr en Morrisey flink de diepte ingaat met hun muziek blijft Belle and Sebastian echter een band die lichter op de hand is.

Dit nieuwe album is in eerste instantie als een serie van 3 EP’s uitgebracht. Nu dus de volledige versie met alle 16 nummers van de drie EP’s bij elkaar. Belle and Sebastian is in Nederland een graag geziene gast, dat bewees de band op 19 februari jongstleden met een goed bezocht optreden in Carré in Amsterdam. Op de setlist stonden slechts vier nummers van dit nieuwe album , maar met dit twaalfde album heeft de band dan ook genoeg materiaal om uit te kiezen.

Belle & Sebastian - How to solve our human problemsHow to solve our human problems‘ is niet een erg coherent album geworden. Je hoort dat het drie ep’s zijn die bij elkaar zijn gebracht. Het is meer een verzameling liedjes dan een coherent album gebouwd rond een thema. Ook qua productie lopen de nummers ver uit elkaar. Het breed gearrangeerde en drukke ‘We were beautiful’ staat in schril contrast met het vrolijke gitarekse britpopliedje ‘Sweet Dew Lee’. Het meer uptempo ‘Show me the Sun’ klinkt qua productie weer totaal anders dan de rest van de nummers. Eclectisch? Rommelig? Nee de band blijft overeind door de kwaliteit van de songs. Liedjes schrijven kunnen ze. De sound blijft, ondanks de verschillen, overeind en herkenbaar .

Favoriete nummers van uw recensent op dit album zijn ‘The same star’ een sferisch uptempo nummer dat gedragen wordt door de lead vocals van zangeres Sarah Martin en een aparte distorted gitaarpartij . Daarnaast ook nog het fijne rustige nummer ‘I’ll be your Pilot’ met een beatle-eske structuur, mooie backingvocals en een lekkere flow.

Het album stelt zeker niet teleur, en het is voor iedereen een goede kennismaking met de fijne popmuziek van Belle and Sebastian. Toch is 16 nummers wellicht wat veel van het goede. Zeker omdat er ook wel wat minder geslaagde tracks opstaan zoals het rommelige ‘Cornflakes’. Had de band zich beperkt tot de 12 beste nummers van dit album dan was het totaal een beter album geworden. De Duitsers hebben er een spreekwoord voor ‘In den beschrankung zeigt sich den meister’. De Engelsen zeggen: ‘Less is more’.

‘How to solve our human problems’ is een leuk pop-album, met vier nummers teveel erop. Laat dat geen argument zijn het album te laten liggen als je van britpop houdt. (7/10) (Matador)

Deel: