Master drummers of Burundi, een legendarisch percussie ensemble uit Burundi (Centraal Afrika), komt naar De Oosterpoort. De trommels zijn onontbeerlijk bij alle belangrijke ceremonieën zoals geboorte- en doodsrituelen, inauguraties van koningen en rituelen die de vruchtbaarheid van mens en natuur zouden bevorderen. Deze optredens stammen nog uit de tijd dat Burundi een koninkrijk was. De ritmes zijn niet alleen tijdloos, maar ook een krachtige, hypnotiserende en fascinerende belevenis. Op donderdag 25 oktober komen de Master drummers of Burundi naar De Oosterpoort.

De trommels (karyenda genoemd) zijn heilig in Burundi en staan voor vruchtbaarheid en vernieuwing. Al eeuwenlang worden de oogstfeesten van het volk en voorheen ook de koningsfeesten van de regerende monarch begeleid door de donderende klanken en de atletische dansen van de Burundi drummers en dansers.

De trommels zijn gemaakt van uitgeholde boomstammen, bedekt met dierenhuid. Naast de centrale drum, de inkiranya, zijn er ook nog amashako trommels die een continue ritme aanhouden, en ibishikiso trommels, die het ritme van de inkiranya volgen.

De techniek en traditie van de wereldberoemde Master Drummers is al eeuwen oud en wordt van vader op zoon overgegeven. De trommelaars spelen alles beurtelings, dus van trommelen op de inkiranya, dansen en rusten tot het bespelen van de andere trommels. Bij het begin van de show torsen de artiesten de zware trommels op hun hoofd, al spelend en zingend. Op dezelfde wijze eindigt de show ook. Daartussen wordt een serie van donderende ritmes opgevoerd, begeleid door zang, geschreeuw en energieke en atletische dans.

Deel: