De Amerikaanse soulzanger Dennis Edwards is één dag voor zijn 75ste verjaardag overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. Hij overleed in Chicago, terwijl hij aan het revalideren was van een aneurysma.

Dennis Edwards begon zijn carrière in de jaren ’60 bij The Contours. Toen die band in 1968 uit elkaar ging sloot hij zich aan bij The Temptations, waar hij de opvolger werd van de opgestapte leadzanger David Ruffin. Met de komst van Edwards ontwikkelde de band zich met een nieuwe stijl van psychedelic soul. Edwards was voor het eerst te horen op de single ‘Cloud Nine’. Maar het meest bekende nummer waarin hij zong is ‘Papa Was A Rollin’ Stone’. Terwijl hij bijna niet de beroemde openingsregels van het nummer wilde zingen. Deze regels luidden: “It was the third of September/That day I’ll always remember, yes I will/’Cause that was the day/That my daddy died”. De vaderfiguur in het nummer wordt negatief afgeschilderd. Eward’s eigen vader was toevalligerwijs ook op 3 september overleden. Toch nam hij de tekst voor zijn rekening.

In 1977 werd Edwards ontslagen uit de band door de officieuze leider van de groep, Otis Williams. Toch werd hij in 1980 weer aangenomen bij de band. Maar omdat hij repetities en concerten miste werd hij in 1984 opnieuw ontslagen. Vervolgens keerde hij in 1987 weer terug bij de band om twee jaar later voor de laatste keer ontslagen te worden.

Edwards begon in 1984 een solocarrière bij het Motown label. Samen met Siedah Garrett scoorde hij een hit met het nummer ‘Don’t Look Back Any Further’. Omdat zijn solocarrière niet helemaal goed van de grond kwam besloot hij samen met twee andere ex-zangers van The Temptations, David Ruffin en Eddie Kendricks, op tournee te gaan onder de naam “Ruffin/Kendricks/Edwards, Former Leads of The Temptations”. Ruffin overleed alleen in 1991 en een jaar later ook Eddie Kendricks. Daardoor toerde Edwards alleen met een groep genaamd “The Temptations Revue featuring Dennis Edwards”.

Deel: