Het is haast niet meer te tellen hoeveel hits Albert Hammond op zijn naam heeft staan. Niet alleen van door zelf uitgevoerde nummers, maar ook die hij voor anderen heeft geschreven. Momenteel tourt hij met zijn band door Europa en laat hij een flink deel van deze hits de revue passeren. Op 7 december deed in het kader van deze tournee het mooie Theater aan de Schie in Schiedam aan.

Stipt om kwart over acht betreden Albert Hammond en band het podium en wordt ‘Everything I Want To Do’ van zijn gelijknamige elpee uit 1974 ingezet. Hammond wordt begeleid door een uitstekende band met toetsen, drums, bas en gitaar, die voor een goede begeleiding zorgen en duidelijk ondergeschikt zijn aan de hoofdpersoon zelf. Na het openingsnummer, waarbij de sfeer er meteen goed in zit, krijgt het publiek een bloemlezing uit het werk van Hammond. We horen zijn eigen hits en ook de hits van anderen die hij heeft geschreven.

Tijdens de aankondigingen vertelde hij bij de meeste ervan hoe ze tot stand waren gekomen of voor wie hij ze geschreven heeft. Ik telde over de hele avond ruim vijfentwintig nummers, variërende van ‘Freedom Come, Freedom Go’ (Fortunes), ‘Don’t You Love Me Anymore’ (Joe Cocker), ‘To The Girls I’ve Loved Before’ (Julio Iglesias & Willie Nelson) en ‘One Moment In Time’ (Whitney Houston) tot zijn eigen ‘The Day The British Army Lost The War’, ‘The Peacemaker’ en ‘I Don’t Want To Die In An Air Disaster’. Tijdens ‘When You Tell Me That You Love Me’, bekend van Diana Ross, Wandelde hij door het publiek om links en rechts wat handen te schudden. De 73-jarige Hammond is energiek, actief en nog steeds goed bij stem, hoewel hij duidelijk wat werd geplaagd door een verkoudheid.

Na zo’n anderhalf uur verdween Hammond van het toneel. De band bleef staan en toen hij weer verscheen werd het publiek nog getrakteerd op ‘Nothing;’s Gonna Stop Us Now’ (de hit van Starship), ‘I’m A Train’ en Leo Sayers ‘When I Need You’. Hammond en band namen voor de vorm afscheid, maar het publiek bleef om meer vragen en werd ook op zijn wenken bediend. Als toegift knalden de hits ‘It Never Rains In Southern California’, ‘The Free Electric Band’ en de Hollies-hit ‘The Air That I Breathe’ nog over het dansende publiek. Een prima en memorabel concert.

Deel: