Al in 2001 stond Green Lizard in een uitverkochte Paradiso de muziek van Nirvana te spelen. Destijds was de Marlboro Flasback Tour de aftrap voor een “tribute” traject die ruim 15 jaar later nog steeds stand houdt. Donderdagavond was Patronaat aan de beurt om de grunge te eren.

Green Lizard

De Tilburgse/Amsterdamse band is misschien wel één van de meest ondergewaardeerde bands uit het begin van deze eeuw. Met optredens op Pinkpop, Sziget en Lowlands, een debuutalbum om de vingers bij af te likken (‘Identity’) en zelfs een Gouden Kalf voor de beste video (‘Turn Around’) kan men met trots terugkijken op zo’n carrière. Helaas eiste het vele touren ook zijn tol en werd in 2008 besloten om te stoppen, met een memorabel afscheidsconcert in Paradiso.

Na een aantal jaren bezig te zijn geweest met andere projecten besloot de band om vier jaar later weer de gitaren en drumstokjes op te pakken. In 2016 werd het veelgeprezen Nirvana album ‘Nevermind’ geëerd met een clubtour en werd deze door het grote succes verlengd in 2017.

Nirvana

Slechts drie studioalbums heeft Nirvana uit kunnen brengen waarvan ‘Nevermind’ natuurlijk de bekendste is. Alleen ‘Something In The Way’, ‘Lounge Act’ en de “hidden track” werden niet gespeeld, maar de ander tien nummers werden bijna tot in de perfectie uitgevoerd. De toevoeging van Rudeboy (Urban Dance Squad) lijkt een vreemde eend in de bijt, maar werkte wonderwel goed op de 6 tracks waarop hij meedeed.

De setlist die Green Lizard afgelopen jaar heeft gebruikt verschilt per optreden maar heeft toch de focus op het album ‘Nevermind’ uit 1991. Alleen ‘Something In The Way’, ‘Lounge Act’ en de “hidden track” werden niet gespeeld. Debuutalbum ‘Bleach’ kwam er wat bekaaid af, maar de uitvoering van ‘About A Girl’ was absoluut 1 van de hoogtepunten. Niet zozeer door het nummer, maar de (uiterlijke) gelijkenis van zanger Matthias Bastiaan van Beek was bijna angstaanjagend goed.

Tribute tour

De Tribute To Nirvana Tour komt dit jaar (voorlopig) tot een eind, maar het ongekende succes kan zomaar voor een tweede verlenging zorgen. De mannen van Green Lizard hebben de perfectie van het repertoire inmiddels benaderd, en de enorme moshpits voor het podium kunnen nooit wennen. De muziek van Nirvana is door Green Lizard springlevend gehouden, en in Patronaat werd bewezen dat het tijdloos blijft.

Setlist:

1. Radio Friendly Unit Shifter
2. Drain You
3. School
4. In Bloom
5. Breed
6. About A Girl
7. Come As You Are
8. Serve The Servants
9. Stay Away
10. Polly
11. Tourette’s
12. You Know You’re Right
13. Lithium
14. Territorial Pissings
15. Scentless Apprentice
16. On A Plain
17. Heart Shapped Box
18. All Apologies
19. Smells Like Teen Spirit

Foto’s: Armand Hoogland

 

 

Deel: