White Cowbell Oklahoma reist al ruim acht jaar rond om vooral de kleine zalen vakkundig af te breken. De Southern rock gaat altijd gepaard met gierende gitaarsolo’s en zorgt overal (letterlijk) voor vuurwerk. Dinsdagavond was Paradiso het toneel van gitaren, vonken en toiletpapier.

White Cowbell Oklahoma

De Canadese formatie bestaat in de huidige setting uit frontman Clem C Clemsen (zang en gitaar), South Pawl Jones (bas), Curtis Faux en Nicolas Ladouceur (gitaar), Cathy Marchese (drums) en de “mascotte” van de band  Tyler ‘Chainsaw Charlie’ Westerlund.

Het zestal bestaat inderdaad uit vijf muzikanten en Tyler. Als een echte cowboy bespeelt hij de koeiebel en zorgt hij voor de ‘special effects’. Door met een slijptol een tweede bel toe te takelen veroorzaakt hij een vonkenregen. Door een plantenspuit met brandbare vloeistof leeg te spuiten over een brandende bel is hij verantwoordelijk voor de vlammenzee. En zelfs een heuse kettingzaag wordt gebruikt om tientallen meters toiletpapier het publiek in te blazen.

Gitaarhelden

Het laatste album van White Cowbell Oklahoma dateert alweer uit 2012. Afgelopen jaren werden er slechts wat zoethoudertjes uitgebracht. In 2015 een EP en sinds vorige maand een EP met live registraties welke alleen te koop is tijdens de huidige tour. Opvallend is dat het gezelschap alleen tourt in hun thuisland en wat Europese landen. Het grote Amerika heeft nog steeds geen plek op de tourposter bemachtigd.

Je zou haast vergeten dat door alle gekkigheid die op het podium gebeurt, het muzikaal ook van een hoog niveau is. Gitarist Nicolas Ladouceur is met zijn vingers bijna niet bij te houden. Zonder plectrum spelend, is de man op weg om een grote meneer te worden in de gitaarwereld. De moddervette riffs en de oeverloze gitaarsolo’s van de mannen is een genot om naar te kijken. Nummers als ‘Flapjack Flytrap’, ‘Faster Than Sin’ en ‘Monster Railroad’ zijn in het genre van Southernrock de crème de la crème.

Eerbetoon

Naast hun eigen werk is er op de setlist ook altijd plek voor hun eigen gitaarhelden. Michael Schenker is de beruchte (voormalige) gitarist van de Britse hardrock band UFO. De single ‘Doctor, Doctor’ (1974) staat al jaren op de setlist van de Canadezen. Ook de Frank Zappa-klassieker ‘Magic Fingers’ is op het lijf geschreven van de drie gitaristen van White Cowbell Oklahoma. Het mooiste eerbetoon was tevens de meest subtiele van de avond. Tijdens de afsluiter ‘Put The South In Your Mouth’ werd even stil gestaan bij het overlijden van AC/DC-oprichter Malcolm Young. Het wereldberoemde riffje van ‘Thunderstruck’ werd keurig een plekje in de spotlight gegeven, waarna maar weer snel een shot Jack Daniels werd genomen. ’t Heerlijk avondje was gekomen, ’t avondje van White Cowbell Oklahoma.

Foto’s: Armelle van Helden

Deel: