De Jamaicaanse dancehall-koning Sean Paul is de meester van de samenwerkingen. Ruim 15 jaar geleden maakte ons land kennis met de vrolijke beats van ‘Gimme The Light’, ‘Get Busy’ en in 2006 met de clubklassieker ‘Temperature’. Maandagavond was de Afas Live gevuld met duizenden schuddende billen en een setlist met louter hits.

Sean Paul

De man met de vijf voornamen (Sean Paul Ryan Francis Henriques) was afgelopen zomer al te bewonderen op Lowlands, en daar werd vooraf nogal om gelachen. Wat moet deze gozer nu in de klei van Biddinghuizen? Maar hij kreeg de grote tent vol, en wist deze ook vol te houden. Toch bleef maandagavond het ‘Uitverkocht’ bordje onder de toonbank liggen, terwijl bijna 5000 fans de weg naar de popzaal hadden weten te vinden.

Wat Sean Paul eigenlijk typeert is zijn kunst om in beeld te blijven. Slechts een handvol hitjes waar alleen zijn naam als artiest gemeld wordt, tegenover tientallen samenwerkingen met allerlei artiesten. Daarnaast weet hij steeds weer de aandacht te trekken in tv-series, films en muziekvideo’s van anderen. Inmiddels is het zevende studioalbum in de maak en stond Sean Paul vorig jaar met 6 nummers in onze vaderlandse hitlijst. Opgeteld heeft hij hier ruim 100 weken in gebivakkeerd met onder meer ‘Cheap Thrills’ (Sia), ‘Trumpets’ (Sak Noel) en natuurlijk ‘Rockabye’ (Clean Bandit).

Tempo

Natuurlijk was de setlist van te voren wel redelijk in te vullen, maar het tempo van liedjes was in de Afas maandagavond ongeëvenaard. Met de snelheid van de DJ van het Cooldown Café werden de top 40 hits om de oren geslagen. Het enige muziekinstrument was de MacBook van DJ Copper Sean, en die maakte overuren met de mp3-tjes van andere artiesten (de luchthoorn geluiden werden na twintig minuten wel irritant, maar vooruit). Met de enorme lijst aan samenwerkingen die de Jamaicaan inmiddels op zijn naam heeft, was een greatest hits show ook wel te verwachten. Zelfs een cover van Ed Sheeran (Shape Of You) werd schaamteloos in een Sean Paul jasje gehesen en ook deze werd uit volle borst meegezongen.

Door het grote hitgehalte (en de bijbehorende videoclips op de grote schermen) in combinatie met het jonge publiek had de show meer iets weg van een groot schoolfeest dan een live concert. Toch was het niet te ontkennen dat Sean Paul een perfecte show neerzette, voor zij die er van houden. Ruim 30 hits in tachtig minuten neerzetten is iets waar menig artiest jaloers op kan zijn. De hitmachine Sean Paul denderde door de Afas, en zullen de meeste fans morgen spierpijn hebben van het dansen.

Foto’s: Sander van den Berg – Archief Maxazine, Lowlands 2017

Deel: