Na een radiostilte van 15 jaar is Shania Twain terug met een nieuw album, ‘Now’. Haar vorige albums ‘Come On Over’ en ‘Up’ waren rond de eeuwwisseling enorm succesvol en niets leek een glansrijke toekomst in de weg te staan voor de geboren Canadese. Maar na 2002 bleef het stil. Heel erg stil. Stemproblemen, de ziekte van Lyme en de scheiding van haar man én producer Robert John ‘Mutt’ Lange eisten hun tol.

Na een turbulente tijd met veel intensieve therapie voor haar stem is ze op zoek gegaan naar nieuwe producers en de studio weer in gedoken. “Ik was thuis, keek uit over de oceaan en zei tegen mezelf, hier zit ik dan, vast in dit negatieve verleden terwijl het buiten zo mooi is. Ik ben niet in de stemming om een feeling-sorry-for-myself liedje te schrijven”, zegt Twain over de eerste single ‘Life’s About To Get Good’. “Je kan het goede niet zonder het slechte hebben, en dat is waar het liedje uiteindelijk over gaat”.

‘Now’ is duidelijk een break up album met liedjes als ‘I’m Alright’, ‘Who’s Gonna Be Your Girl’ en ‘Swinging With My Eyes Closed’. Hoewel het album onder de noemer Country valt is heeft het niet echt een Country-feel. Met uitstapjes naar de trip-hop in ‘Poor Me’ en zelfs een beetje doo-wop in ‘You Can’t Buy Love’ is het qua stijl zeer divers te noemen.

Haar vrij typische nasale klank lijkt de door de stemproblemen verergerd te zijn. Ook is haar stem dieper en vlakker geworden. Uithalen zoals op ‘From This Moment On’ van het album ‘Come On Over’ kom je niet meer tegen op dit album. De verandering is niet vervelend, maar voor de liefhebbers van haar oudere albums is het zeker even wennen. (Mercury Nashville) (7/10)

Deel: