Zaterdagavond (Nederlandse tijd) is de Amerikaanse zanger Charles Bradley overleden. Bradley had inmiddels de pensioenleeftijd bereikt, maar bleef desondanks één van de meest onverschrokken, oprechte en energieke artiesten die deze aardkloot rijk is. Gedurende het overgrote deel van zijn leven worstelde de soulzanger met littekens van zijn zware jeugd, dakloosheid en malaise in zijn familie. Hij sprokkelde van lieverlede geld bij elkaar als James Brown-imitator, maar zeg nu zelf: Bradleys daverende, geestdriftige strot is even onnavolgbaar als The Godfather himself.

Bradley heeft tot zijn 52ste verschillende baantjes gehad als kok om aan de kost te komen. Hij heeft in die jaren veel verdriet gekend. Waaronder de moord op zijn broer. Toen hij begin ’00 de kost verdiende als imitator van James Brown werd hij ontdekt door Gabriel Roth, de bassist van Sharon Jones & The Dap-Kings. In 2011, toen hij al 62 was, verscheen zijn debuutalbum ‘No Time For Dreaming’. Het album kreeg lovende recensies en Charles Bradley werd zowel in Amerika als in Europa een graag geziene gast op festivals als Lowlands, Into The Great Wide Open en North Sea Jazz. In 2013 verscheen een documentaire over zijn leven en totstandkoming van zijn eerste album getiteld ‘Soul of America’. Vorig jaar verscheen zijn derde en tot nu toe laatste album ‘Changes‘. De titeltrack was een cover van Black Sabbath die hij opnam ter nagedachtenis aan zijn overleden moeder.

Charles Bradley heeft zijn huidige tournee enige tijd geleden plots moeten annuleren, toen vast kwam te staan dat de zanger aan maagkanker leed. Hij zou in december nog concerten geven in Paradiso in Amsterdam en in Rotown in Rotterdam, maar die werden samen met de rest van zijn tournee gecanceld. De ziekte is hem vandaag fataal geworden. Bradley is 68 jaar geworden.

Deel: