Artvark Saxophone Quartet, onderscheidend en grensverleggend, ook vanwege de samenwerkingen met artiesten uit andere kunstdisciplines als dans, film en literatuur, komt op 15 september 2017 met een nieuw album: ‘Trance’. Dit keer echter geen eclectisch programma, maar één groot doorgecomponeerd verhaal. De vier saxofonisten mengen hun verschillende achtergronden tot een eensgezind, origineel geluid. Het gezelschap speelde in onder meer Engeland en Zuid-Afrika, en op grote festivals als het North Sea Jazz Festival en Caïro Jazz Festival.

TRANCE

Artvark wilde het dit keer anders doen: één verhaal vertellen. Vanuit één toon nemen de saxofonisten je via een pulserend ritme mee in een weefsel van over elkaar buitelende melodieën en samenklanken. Rolf Delfos (alt sax), Bart Wirtz (alt sax), Mete Erker (tenor sax) en Peter Broekhuizen (bariton sax) hebben voor dit project hun verschillende achtergronden uitgediept en verenigd in een groot doorgecomponeerd verhaal. De reis die ze daarbij af hebben gelegd -er werd individueel en gezamenlijk gecomponeerd, geëxperimenteerd met melodie en ritme- hebben ze proberen te vangen in vijf lange delen. Artvark wil zichzelf vergeten om op te gaan in een groter geheel en de luisteraar daarin meenemen, door middel van terugkerende melodieën, meer diepgang in harmonie en ritme en, het belangrijkste wellicht, hun jarenlange intensieve samenwerking en dus samenklank.

ARTVARK

Artvark staat voor vernieuwende eigen composities, eigenzinnige solisten en de avontuurlijke groove van vier saxofoons. Artvark bestaat inmiddels twaalf jaar, maakte vijf cd’s (‘Trance’ is nummer zes), toerde door o.a. de UK, Ierland, Tsjechië en Zuid-Afrika, speelde op grote (inter)nationale festivals zoals het North Sea Jazz Festival, het Caïro Jazz Festival, Jazz Brugge en in eigen land in clubs en theaters. Het gezelschap werkte samen met diverse artiesten uit allerlei kunstdisciplines, van jazzlegende Peter Erskine, de Deense rockband Efterklang, klassiek sopraan Claron McFadden en het Apollo Sax Quartet uit Manchester tot acteur John Buijsman en schrijver Kees van Kooten. Met zangeres Ntjam Rosie maakten ze de voorstelling ‘Homelands’ en met dansgroep De Stilte maakten ze ‘Bosch in Bed’.

Artvark verbindt werelden en verlegt grenzen, zowel in zichzelf als in hun muziek. Voortdurend op zoek naar meer, blijft Artvark graven, wroetend door de modder, op zoek naar die ene truffel.

LIVE

za 14 oktober 20:30 Jazzkerk, Aartswoud
zo 15 oktober 15:30 Fenix Music Factory, Rotterdam
vrij 20 oktober 20:30 Willem Twee concertzaal, Den Bosch
za 21 oktober 21:00 Artishock, Soest
vrij 3 november 20:30 Roode Bioscoop, Amsterdam
za 4 november 20:30 Klooster Mariadal, Roosendaal
zo 12 november 15:00 Jazzclub Sjruur, Maaseik
za 18 november 21:00 DJS, Dordrecht
vrij 1 december 20:30 Paradox, Tilburg
zo 7 januari 2018 15:00 Hothouse Redbad / De Harmonie, Leeuwarden

Deel: