In de jaren 90 en begin 2000 was TLC één van de best verkopende girlbands, tot een auto-ongeluk een vroegtijdig einde maakte aan het succes. Tionne Watkins, Lisa Lopes en Rozonda Thomas kwamen in 1991 bij elkaar en gaven elkaar de bijnaam: T-Boz (Watkins), Left Eye (Lopes) en Chilli (Thomas) afgekort: TLC. Een jaar later zou hun debuutalbum ‘Oooooooohhh… On The TLC Tip’ uitkomen, dat meteen een groot succes werd. Tien jaar lang stonden de drie aan de top en brachten ze de ene na de andere hit single uit. Tot Lisa “Left Eye” Lopes op 25 April 2002 omkwam bij een auto ongeluk. Tionne ‘T-Boz’ Watkins en Rozonda ‘Chilli’ Thomas waren uiteraard gebroken door het nieuws maar maakten vrij snel bekend dat Lisa ‘Left Eye’ Lopes niet te vervangen was en dat TLC voortaan verder ging als duo.

Een paar maanden na de dood van Lopes bracht TLC hun laatste album uit als trio: ‘3D’. Lopes was nog bezig met de opnames van dit album toen ze kwam te overlijden en werd erg gemist op het album. ‘3D’ had dan ook veel minder succes dan hun vorige albums. De volgende 15 jaar zou het vooral erg stil blijven rond TLC. Af en toe traden ze nog een keertje op of zongen ze mee op het album van iemand anders. Maar een nieuw TLC album leek er niet meer te komen. Totdat op 19 januari 2015 een bericht van TLC op Kickstarter verscheen. TLC wou nog één album uitbrengen en vroeg hun fans om hulp. In totaal hadden T-Boz en Chilli $150,000 nodig om het album te maken. 48 uur nadat het bericht op Kickstarter verscheen was het geld al bij elkaar verzameld. En dat was meteen een record: nog nooit was er zo snel, zoveel geld bij elkaar gebracht voor een pop album. Het duo begon meteen met het nieuwe album en begon in Mei 2015 zelfs weer te touren door Amerika. Eind juni was het dan eindelijk zover: het vijfde en laatste album van TLC, simpel ‘TLC’ genaamd.

Het album begint met het nummer ‘No Introduction’, waarin TLC duidelijk maakt dat ze geen introductie meer nodig hebben. Vervolgens zit het nummer vol verwijzingen naar hun grootste hits, dus misschien toch maar even een korte introductie? Verder is het een lekker nummer en vast een mooi openingsnummer tijdens hun concerten. Toch is het even wennen om TLC zonder L te horen, een soort TC. T-Boz en Chilli houden zich, gelukkig, aan hun belofte: Lisa ‘Left Eye’ Lopes is niet te vervangen. Maar zonder haar rap missen veel nummers op het album toch hun scherpe kantjes. Misschien daarom hebben ze Snoop Dogg gevraagd om een bijdrage te leveren aan het volgende nummer: ‘Way Back’. Na de vrije sterke opener ‘No Introduction’ komt het even sterke ‘Way Back’. Met als enige verschil dat ‘No Introduction’ erg modern klinkt terwijl ‘Way Back’ klinkt als een nummer van way back. En de bijdrage van Snoop Dogg tijdens dit nummer mag dan kort zijn maar het tilt het nummer wel naar een hoger niveau.

‘It’s Sunny’ heeft de zelfde old school sound als ‘Way Back’ maar klinkt vooral als een lekkere zomer single. Tijdens het nummer horen we even een sample voorbij komen van ‘September’ van Earth, Wind & Fire. Na dit zomerse nummer komt Haters gevolgd door ‘Perfect Girls’. Beide nummers hebben veel hedendaagse invloeden maar klinken op de één of andere manier toch gedateerd. Tijdens de interlude horen we Left Eye opeens. We horen stukjes van interviews die aan elkaar geplakt zijn. Dit wordt gevolgd door een echt TLC nummer: ‘Start a Fire’. Eén van de sterkste nummers op het album en een nummer wat erg doet denken aan het eerdere werk van TLC. Verderop het album staat nog zo’n nummer met ongeveer het zelfde onderwerp: ‘Scandalous’ maar eerst heeft TLC nog een politieke boodschap: ‘American Gold’. Ook al brengt de muziek niet zo veel nieuws tijdens dit nummer met de zangpartijen van T-Boz en Chilli zijn erg mooi. En dat geldt eigenlijk voor het hele album: er is weinig echt nieuws te horen maar het klinkt, zelfs zonder de raps van Left Eye, nog steeds als een mooi TLC album. (7/10)(852 Musiq)

Deel: