De eerste zondag van juli bracht Oss een mooie dag. Met artiesten als Ali B., O’G3NE, Danny Vera, Steffen Morrison, Blaudzun en De Staat had de organisatie een sterke line up neer kunnen zetten. Ali B opende het Osse festival Muze Misse 2017 met een meezinger, ‘Rosa Munda’. De rapper haalde locale helden op het podium om zijn liedjes te brengen. Af en toe een handtekening uitdelend en terloops een rake opmerking over het verzet tegen de komst van het AZC makend ging Ali B. door zijn repertoire. Ali vroeg constant om verzoekliedjes, maar niet iedereen was blijkbaar fan, aangezien er geroepen werd om een nummer van Gers Pardoel. De set met Brownie Dutch, die de hoge zangpartijen voor zijn rekening nam, was afwisselend en entertainend. Brownie werd door Ali opgedragen de cover ‘Ik verscheurde je foto’ van Koos Alberts te zingen, wat hem aardig af ging. Ali bracht meteen de sfeer er lekker in, een slimme en prima opener.

In het Jan Cunen Museum, dat aan het park lag, is voor het eerst een podium toegevoegd. Daar speelde Beatrice van der Poel, die een ode bracht aan Jimmy Hendrix. Ze bracht Nederlandse vertalingen en eigen interpretaties van de muziek van Hendrix in de torenkamer van het museum.

Kinderen bij O’G3NE en Femke Meines

Songfestival deelnemer O’G3NE was de volgende act die het hoofdpodium betrad. De meiden zorgden ervoor dat de eerste rijen voor het podium vol met kinderen stonden. Vol enthousiasme deden de drie hun ding; Natuurlijk ook hun songfestivalnummer, dat als toegift op de setlist stond.

Weer een andere setting was het museum, waar in de trouwzaal mooie luistermuziek van Nana Adjoa te horen viel. Nana deed haar best om boven het geweld van buiten staande te blijven. Dat lukt prima met de kleine warme nummers die met gitaar, en soms met wat aanvulling van wat achtergrond ritmes gespeeld werden. Juniorsongfestival-winnares Femke Meines stond tegelijkertijd op het kidspodium, al waar al haar jonge aanbidders volop meezongen en dansten.

Klasse bij Danny Vera

Bij Danny Vera waren de kinderen na OG3NE vervangen door de ouders, die nu vooraan stonden. In het begin was het even zoeken, er ging van alles mis maar dat mocht de pret niet drukken. Het publiek had het waarschijnlijk niet eens gemerkt en de, overigens strakke, band had er alleen maar lol van. Ook Vera preekte over een positieve samenleving waarin we het met zijn allen moeten doen en speelde toen ‘Love’. De klasse straalde niet alleen van zijn kleding af ook zijn muziek en instelling was grote klasse.

 

De jonge honden van de 45acidbabies knalden er even later lekker op los en zorgden voor wat ruigere klanken op het festival. Zelfs een defect keyboard kon hen niet van de wijs brengen en vol energie speelden ze door. Op het hoofdpodium betrad Steffen Morrison de buhne en liet het publiek zijn soulklanken horen en voelen. Zo was er voor iedereen in het publiek wel iets. De programmering was ook dit jaar weer sterk; Met de juiste artiesten op de juiste plek in het programma, wat rustigere momenten tijdens het eten daarna weer vol gas door.

Blaudzun ongepast?

Midas, die eerder te zien was op onder andere Pinkpop, bracht in Oss weer meer Indie-georiënteerde muziek op het podium. Hun muziek zat goed in elkaar met gave samenzang van alle bandleden. Blaudzun, die net een nieuw album heeft, was goed gemutst. Op zijn eigen enigszins ingetogen manier wist hij toch het publiek te raken. Zijn nieuwe nummers klonken veel zwaarder door stevige drumpartijen, en waren soms tegen rock aanleunend. Helaas wist het overgrote deel van het publiek zijn inspanningen niet echt op waarde te schatten. Veel publiek was lekker aan het kletsen en bier aan het drinken.

Funky Organizers zette de boel nog stevig op zijn kop! Het is dat er geen dak was anders was het eraf gegaan, man wat een power van deze jonkies! We hoeven niet bang te zijn dat er geen nieuwe aanwas qua bandjes is, vandaag is er veel nieuw en jong talent gezien en gehoord, en het deed goed om dat te constateren.

De Staat staat!

Wat een toffe afsluiter van deze editie van Muze Misse! Alles wat je van een closer wilt, was er: een strakke band, plezier, publiek dat mee doet en licht en geluid dat al het voorgaande versterkt. Deze editie was er eentje met veel jonge bandjes die wilden knallen, wat ze ook deden. Volwassen bands die lieten zien en horen dat een band nog beter wordt na een tijdje rijpen. En een aantal acts die wilden en konden entertainen, voor jong en oud, nieuw of vertrouwd. Muze Misse blijft een tof festival!

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Deel: