De Australische rockband Midnight Oil stond afgelopen vrijdag in de Amsterdamse Paradiso, tijdens de eerste wereldtour van de band in twintig jaar. Met deze wereldtour, de Great Circle 2017 World Tour gedoopt, zal er zes maanden lang over de hele wereld opgetreden worden.

De band die in 2002 onofficieel uit elkaar ging is weer in volle glorie hersteld. De klassieke line-up bestaat uit Peter Garrett (vocalen), Rob Hirst (drums), Martin Rotsey (gitaar), Jim Moginie (gitaar, keys) en Bones Hillman (bas).  Sinds de oprichting in 1977 bracht Midnight Oil 17 albums uit, waarvan wereldwijd tien miljoen exemplaren werden verkocht. Het meest recente album ‘Capricornia’ werd alweer in 2002 uitgebracht.

Midnight-Oil-Paradiso

Tijdens deze Great Circle-tour is politiek activisme is een belangrijk thema, de band wil hierbij vooral een statement maken tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Midnight Oil staat er toch om bekend om sociale en politieke kwesties in hun muziek niet uit de weg te gaan. Reeds vanaf het begin was de band duidelijk in zijn teksten maar werd natuurlijk wereldberoemd met ‘Beds Are Burning’ van het meesterwerk ‘Diesel and Dust’ uit 1987. De tekst vertelt over het teruggeven van het land aan de Pintupi Aboriginals, een oorspronkelijke Australische bevolkingsgroep, dat in de jaren vijftig van hen afgenomen was.

Een reünie van Midnight Oil was lange tijd onzeker omdat frontman Garrett vijftien jaar geleden rock afzwoor en voor een politieke carrière koos. En het tussen 2007 en 2013 zelfs tot Australische minister van Milieu schopte. Met zijn vertrek uit de politiek na slecht verlopen verkiezingen stond de deur naar de muziek weer wagenwijd open, Hij maakte vorig jaar met ‘A Version of Now’ zelfs een soloplaat.

Midnight-Oil-Paradiso

Degenen die ooit in de gelukkige omstandigheid zijn geweest om Midnight Oil live te hebben gezien zullen geen twijfel hebben dat de band een geweldig live act is. Weinig andere bands hebben zo’n geweldige drive en power als Midnight Oil en met Garrett (64 jaar oud ondertussen) hebben ze een charismatische frontman die het publiek keer op keer moeiteloos weet te veroveren. Zijn lekker dramatische manier van dansen en zijn tomeloze enthousiasme werken daar zeker ook aan mee. Alle klassiekers van Midnight Oil kwamen vrijdagavond voorbij, maar het venijn zat vooral in de staart met de hits als ‘Beds are Burning’, ‘Blue Sky Mine’ en ‘Forgotten Years’. De combinatie van muzikale vakmanschap en integriteit maken Midnight oil nog altijd een unieke band.

foto’s: Armand Hoogland

Midnight-Oil-Paradiso

 

Deel: