Vijftig jaar geleden kwam een van de belangrijkste elpees in de popgeschiedenis uit: ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles. Leden van de coverband The Analogues vertellen waarom dit zo’n invloedrijk album is.

Vijftig jaar geleden kwam een van de belangrijkste elpees in de popgeschiedenis uit: ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles. De hoes was alleen al legendarisch, vol met mensen die de bandleden zelf bewonderden. Muzikaal gezien was het een van de eerste conceptalbums, en het ontketende een revolutie in muziekland. Het album was daarna nauwelijks nog live uit te voeren, want de stem van Paul McCartney was her en der vervormd en voor de composities was een volledig orkest nodig. In de documentaire ‘The Analogues – Sgt. Pepper’s 50 jaar later’ vertellen bandleden van de Nederlandse groep The Analogues hoe zij de nummers hebben ontleed. Vrijdagavond volgt een concertregistratie van The Analogues die Sgt. Pepper’s wél integraal spelen.

Fab Four
De muziekwereld staat uitgebreid stil bij de vijftigste verjaardag van ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. De geboorteplaats van de Fab Four, Liverpool, pakt groots uit met een drie weken durend festival. Ieder nummer van het album krijgt een eerbetoon. Daarnaast wordt het album opgefrist en opnieuw uitgebracht. In 2012 werd Sgt. Pepper’s door musici en schrijvers in het Amerikaanse blad Rolling Stone nog verkozen tot beste album ooit. De reden: ‘Dit is het belangrijkste album ooit gemaakt, een onovertroffen avontuur in concept, geluid, liedjes schrijven, platenhoes en techniek, gemaakt door de beste rock-’n-rollgroep aller tijden.’

Het uur van de wolf: the Analogues – Sgt. Pepper 50 jaar later, 22:55 – 00:05 uur, NPO 2

Deel: