Roger Hodgson behoeft voor de echte muziekkenner natuurlijk geen introductie. Als bandlid van Supertramp bepaalde hij voornamelijk de hoge kopstemsound van de Britse band. Samen met zijn 4 solo albums mag hij trots zijn op ruim 60 miljoen verkochte albums. Zijn concerten hebben doorgaans weinig lege plekken en ook in Koninklijk Theater Carré lag het bordje “uitverkocht” binnen handbereik.

Manchester

Foto: Archief Maxazine

Hoe heerlijk moet het zijn als je mag openen met ‘Take The Long Way Home’, één van je grootste hits. Na de euforie van de opener nam Roger Hodgson even de tijd om bij te kletsen met zijn publiek. Hoe hij steeds onder de indruk blijft van Nederland als land, en Amsterdam in het bijzonder. Vorig jaar stond hij ook in het zelfde theater en wederom valt hem op dat Nederlanders heerlijk enthousiast kunnen zijn.

Ook nam hij een paar stappen naar voren op het podium om de mensen met een zogenaamd “luisterkaartje” een ogenblik te geven. Deze plekken hebben namelijk amper, tot geen, zicht op het podium. Daardoor kunnen mensen voor nog geen €10,- genieten van de muziek.

Ook nam Hodgson natuurlijk de tijd om even stil te staan bij het verschrikkelijke voorval in Manchester. Hij stond de dag ervoor nog in de Royal Albert Hall te spelen en was zichtbaar onder de indruk van de impact. Hij sloot af met de mooie woorden dat muziek de eenheid is tussen mens, geloof en ras. Om vervolgens ‘School’ in te starten.

Klassiekers

Naast eerder genoemde nummers was de setlist ook gevuld met klassiekers als ‘Breakfast in America’, ‘The Logical Song’, ‘Dreamer’ en de meest aangevraagde Supertramp-song ‘Hide In Your Shell’. Ook maakten Hodgson en band ruimte voor de onbekendere ‘Lady’, die ze al ruim anderhalf jaar niet meer gespeeld hadden. Na de pauze was er vooral ruimte om wat eigen werk van Roger te laten horen. Het schitterende ‘The Awakening’ maar zeker de epische uitvoering van ‘Death And A Zoo’ wekte een ovationeel applaus op bij de 1700 gasten.

Heel soms komt het voor dat een nummer in de live-uitvoering veel beter is dan de studioversie. Ook deze avond had dat moment bij ‘Fool’s Overture’. Helaas is de boodschap na veertig jaar nog steeds actueel. Op geen enkele manier zijn de emotie en gevoel van dit nummer te pakken op een geluidsdrager, maar is alleen te ontdekken tijdens live concerten. Kippenvel tot in je nek.

Roger Hodgson vol plezier

Met zijn 67 jaar heeft Roger Hodgson al ruim 40 jaar podiumervaring en zijn de optredens niet eens meer te tellen. Toch krijgt hij het nog steeds voor elkaar om het speelplezier uit te stralen die menig jonge muzikant niet lijkt te hebben. Het moet zijn gemeende liefde voor de muziek zijn, maar zeker ook zijn trots op zijn uitgebrachte werk. Na het laatste nummer galmde er dan ook een ouderwetse “We Want More” door Carré. Bij de afsluiters ‘Give A Little Bit’ en ‘It’s Raining Again’ was ook niemand meer van plan om te gaan zitten, en veranderde het theater in een poppodium. Woensdag 24 mei is er een herkansing voor zij die het gemist hebben. Doe eens gek en koop een luisterkaartje, en ga genieten!

Deel: