Maar liefst 75.000 bezoekers verdeeld over drie dagen (waaronder 14.000 kampeerders) bezochten dit weekend de opener van het festivalseizoen, dat zichzelf opnieuw op alle fronten heeft overtroffen: 220 acts op 16 podia & area’s; 42 foodtrucks met eten uit alle windstreken; de imposante Brooklyn Bridge die de camping met het festivalterrein verbindt en een campingdorp met onder meer een eigen disco en bioscoop.

Mercy John

Mercy John, in het dagelijks leven bekend als John Verhoeven is een singer-songwriter met een sterke voorliefde voor Americana. Zijn grote voorbeelden zijn Tom Petty, Bruce Springsteen en vooral Ryan Adams. Met de show op Paaspop kwam er een droom uit voor Mercy John; John is op de spreekwoordelijke steenworp afstand van de manege in Schijndel geboren, in Erp.

Achter de naam Mercy John gaat een volledige band schuil. Daarmee krijgen de fraaie liedjes van Mercy John echt body. Op het podium van Thunder Alley klonk Mercy John overtuigend. John’s stem was soepel en vooral het inventieve gitaarspel imponeerde. Muzikaal laveert Mercy John tussen country en southern rock. ‘Firecracker’, de cover van Ryan Adams, compleet met mondharmonica misstond dan ook helemaal niet in de set. Het hoogtepunt van de show bewaarde Mercy John voor het laatst: Het beklemmende ‘Strangers’ gaat écht ergens over en werd door de machtige solo van gitarist Thuur Onrust naar een hoogtepunt gestuwd. Er waren slechtere manieren om de Paaszondag te beginnen.

Gavin James

Gavin James had het publiek vanaf de start van zijn optreden in zijn broekzak zitten. De Ierse singer-songwriter opende met het prachtige ‘For You’ en ‘Coming Home’. Het publiek zwijmelde weg tijdens zijn ballads en was vol op aan het dansen tijdens zijn up-tempo nummers. Gavin James, bekend van het prachtige nummer ‘Book Of Love’ speelde het overvolle Phoenix plat.

Uiteraard kwamen ook zijn grote hits ‘Book Of Love’ en ‘Nervous’ aan bod, welke luidkeels mee gezongen werd door het enthousiaste publiek. ’22’, ‘I Don’t Know Why’ en vele andere nummers brachten het publiek in vervoering. Gavin James, een sensationeel optreden!

Gavin James

Seasick Steve

Steve bleek een beetje een ruime fantasie te hebben bij het optekenen van zijn biografie. Is dat erg en gaat dat ten koste van zijn geloofwaardigheid? Niet in een tijd dat iedereen op Facebook zijn of haar leven presenteert als een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het muzikale talent van Seasick Steve staat als een paal boven water, bovendien is Steve een beminnelijke en benaderbare man.

Het metershoge, gigantische podium van de Apollo was eigenlijk te massaal voor de intieme blues als die van Seasick Steve. Steve en zijn drummer Dan Magnusson losten dat op door heel dicht bij elkaar te kruipen. Steve neemt altijd plaats op een krakkemikkige stoel, omringd door aftandse gitaarversterkers. Ook zijn werkschoenen, verlopen jeans, houthakkershemd en John Deere pet zijn vaste prik. Maar laten we het over de muziek van de man hebben. Met zijn soms bizarre zelfgebouwde snaarinstrumenten wist Seasick Steve met minimale middelen toch opwindende blues te creëren. Steve’s humor was weer  legendarisch, zoals in de aankondiging van ‘Walkin’ Blues’: “When I say ‘Are you ready?’ you can do whatever you want”. Steve was op zijn sterkst toen het tempo een stapje terug ging. In ‘That’s All’ bijvoorbeeld zong Steve het refrein; Het resultaat was ontroerend. Een van de hoogtepunten van elke Seasick Steve show is ‘Walkin’ Man’, gespeeld op een akoestische gitaar. In de inleiding van het nummer gaat Steve altijd richting publiek om een meisje op te halen waar hij het liedje aan op kan dragen. Hij doet het bij iedere show en dus ook op Paaspop. En telkens weer ontroert dit tafereel.

Seasick Steve

Crystal Fighters

De Spaans/Engelse electro(pop) band Crystal Fighters startte omstreeks half 10 met hun optreden in Apollo, de mainstage van Paaspop. Een ruim uur brachten zij hun bijzondere muziek aan het publiek van Paaspop. De band is oorspronkelijk ontstaan in Spanje maar inmiddels hebben ze zichzelf gehuisvest in Engeland. Jaren geleden werd de band vooral bekend met het nummer ‘Plage’, dat destijds grijs gedraaid werd op de Nederlandse radiostations.

Tijdens hun optreden op Paaspop brachten de heren in een ontspannen hun grootste hits ten gehore. Het concert begon in Spaanse sferen met het nummer ‘Follow’ waarna ‘Yellow Sun’ gespeeld werd. Crystal Fighters hebben een een totaal eigen sfeertje wat vanuit het podium de zaal in vloeide. De relaxte klanken, de geur van bier en wiet en vrolijke en kleurrijke show is wat de sfeer tekende.

Crystal Fighters

Kensington

De Nederlandse band Kensington heeft sinds de start in 2005 een enorme groeispurt gemaakt in de internationale muziekwereld. Van het kleine Utrechtse pop/rockbandje zijn de heren uitgegroeid tot een van de grotere bands die Nederland kent.

In februari 2015 brachten de heren hun eerste grote concert in de Heineken Music Hall (inmiddels AFAS Live) waarna ze aan het einde van 2015, als afsluiter van hun internationale tournee, twee uitverkochte concerten gaven in de Ziggo Dome te Amsterdam. De 34.000 kaarten waren binnen no-time uitverkocht waarna de band in 2016 opnieuw drie uitverkochte concerten gaf in de Ziggo Dome. Eind 2017 staan er vijf uitverkochte concerten in de Ziggo Dome op de planning. De band gaat hard, heel hard. En dat was ook op Paaspop goed te merken!

De Utrechtse heren hadden de eer om het festival op zondagavond af te sluiten. Een ramvol Apollo was al ruim voor half 12 paraat om de heren met open armen te ontvangen. De heren openden hun show met het nummer ‘Regret’ waarna ze in hoog tempo doorpakten naar de hit ‘Do I Ever’. Al snel bleek dat leadzanger Eloi Youssef niet goed bij stem was, hij liet het publiek weten dat hij last had van een extreme hooikoortsaanval. Dit was ook te merken in zijn performances op het podium. Al dan niet mogen er complimenten gemaakt worden naar het doorzettingsvermogen van de leadzanger. Ondanks zijn stemproblematieken heeft hij tot een kwartier voor einde show vol weten te houden. En wat voor een show, ondanks alles wisten de heren hun set op Paaspop tot een ongelofelijke show te transformeren. Alles zat erop, en aan: Vuur, CO2, confetti en bovenal de imponerende muziek van Kensington. Met als afsluiter de hit ‘Streets’ lieten zij een vol Apollo in euforische sferen achter. Een waardige afsluiting van Paaspop 2017!

kensington

Foto’s (c) Sander van den Berg & Jorick de Kruif (Kensington)

Deel: