Slechts weinig artiesten bereikten wereldfaam bij een band en later als solo artiest. Sting is een van die weinige uitzonderingen, door zich na The Police ook solo tot de wereldtop te mogen rekenen. Woensdagavond stond de Engelsman in AFAS Live (de voormalige Heineken Music Hall) in Amsterdam in het kader van zijn 57th & 9th-tour. Met zijn inmiddels twaalfde album trekt Sting momenteel de wereld rond en overal waar de muzikant komt, zijn de concerten steevast uitverkocht. Zo ook in Amsterdam.

Met zijn 57th & 9th laat Sting overduidelijk zijn familiebanden en de banden met zijn publiek zien. Door zijn oudste zoon Joe (die bekend werd met diens band Fiction Plane) mee te nemen als support, geeft hij Joe’s toch al omvangrijke carrière wederom een flinke boost. Niet dat Sumner jr. het nodig heeft, want met Fiction Plane trok de band al de wereld rond als voorprogramma van The Police en had hij een wereldhit met ‘Two Sisters’. Nu haalt Joe wederom een hoge score bij het publiek. Mogelijk mede door Sting’s ‘Heading South on the Great North Road’, voorafgaande het concert als eerste voorprogramma al samen op intieme wijze te vertolken. Joe overtuigde echter zeker door de zaal in het Nederlands aan te spreken en te blijven spreken en tijdens zijn ietwat melancholische nummers soms lang uit te halen. De overeenkomst qua stem met zijn vader komt steeds vaker naar voren in zijn nummers en het zal ook niet lang duren alvorens hij de plek van Sting vlekkeloos kan innemen.

Tweede voorprogramma The Last Bandoleros was een aangename verrassing in de concertzaal, en trok al het podium op bij Joe’s laatste nummer ‘Jellybean’. De Tex-Mex, country en rock n’ roll band die vloeiend instroomde heeft weliswaar nog geen meezingers in het repertoire, maar bracht de zaal toch in opperbeste stemming, hoewel het wellicht iets te afwijkend was voor de stijl van Sting zelf. Tracks als ‘Maria’, ‘River Man’, ‘Take Me To It’ en ‘I Don’t Want To Know’ deden het aardig. Ook toen de band uit San Antonio een gastaccordeonist het podium op trok, bleef het swingen. Maar het meest succesvol was de band met ‘Where Do You Go?’ alwaar Sting zelf het podium samen met zijn zoon en band betrad om een nummer mee te spelen.

Sting

Toen na het voorprogramma dan plaats werd gemaakt voor de maestro himself, bleek al snel dat Sting het publiek niet slechts zou trakteren op een vrijwel integrale ’57th & 9th’, aangevuld met wat eigen nummers. Met ‘Synchronicity II’ en ‘Spirits in the Material World’ gaf Sting direct te kennen een mix van eigen nummers te mengen met die van The Police. Het bleken niet de enige Police-nummers te zijn, want gedurende de set kwamen ook onder andere ‘Message in a Bottle’, ‘Roxanne’, ‘Walking on the Moon’ en ‘So Lonely’ voorbij.

Niet alleen The Police werd meegetrokken in de show, want ook de vorig jaar overleden David Bowie kreeg een eerbetoon in de AFAS Live. Samen met zoon Joe bracht Sting na een dankwoord van z’n vader een waardig eerbetoon aan de muzikant, middels een sterke versie van ‘Ashes to Ashes’. Het concert was sowieso een mooi familiegebeuren, aangezien Joe gedurende het concert ook gebruikt werd als achtergrond- en tweede zanger, maar ook Dominic Miller’s zoon Rufus de band completeerde.

Nee, Sting hield het niet bij covers, want naast vrijwel het hele ’57th & 9th’ album, kwamen ook klassiekers als ‘Englishman in New York’ en publiekslievelingen ‘Fields of Gold’ en ‘Shape of my heart’ voorbij, waarbij een grote hoofdrol voor Sting’s vaste meestergitarist (en inmiddels ook zelf al publiekslieveling op eigen naam) Dominic Miller.

De zanger sloot af met The Police’s ‘Roxanne’, waarin hij handig Bill Withers’ ‘Ain’t no sunshine’ verwerkte. Toen na anderhalf uur een einde kwam aan een avond vol muzikale hoogtepunten, kwam de muzikant al snel weer terug voor een toegift in de stijl waarmee hij ook al begon. Met Police-songs ‘Next to You’ en ‘Every Breath You Take’ leek er een waardig einde te zijn gekomen aan een van de betere avonden in AFAS Live. Als grote verrassing had Sting echter nog een tweede toegift voor het publiek in petto en met het gevoelige ‘Fragile’ kwam na een miraculeuze avond een einde aan de show van de zanger. Een show vol hoogtepunten, waarbij een mooie mix werd afgeleverd met nummers van zijn laatste album ’57th & 9th’ en hoogtepunten uit het repertoire van Sting en The Police. Een betere show had men niet kunnen wensen.

Deel: