7 jaar geleden verscheen het album ‘Rock Dust Light Star’ en hoewel de bijbehorende tour tot in 2014 duurde was er tot afgelopen januari weinig nieuws te melden over Jamiroquai. Hij werd vader en leed een wat teruggetrokken leven. Met de aankondiging van het nieuwe album ‘Automaton’ en de bijbehorende single begon voor menig fan 2017 goed. Is er dan direct sprake van een comeback? Niet echt, er zijn meer artiesten die de tijd nemen om een goed product uit te brengen.

Duidelijk is wel dat Jamiroquai vakwerk heeft afgeleverd. Vette discobeats worden afgewisseld met de funk waar Jamiroquai om bekend staat. Daarbij is goed gekeken naar bijvoorbeeld Daft Punk. Er zijn momenten op het album dat Jamiroquai neigt naar ‘Random Access Memories’ van Daft Punk. Openingsnummers ‘Shake It On’ laat meteen een stukje vernieuwing horen, vette discobeats, waarbij halverwege het nummer de onmiskenbare Jamiroquai sound om de hoek komt kijken. Dit is het ‘nieuwe’ Jamiroquai.

 

Dat het niet alleen maar vette discobeats zijn blijkt wel uit het nummer ‘Something about you”. Een zoetsappig nummer waarbij Jay Kay terugdenkt aan die 16 dagen van magie die hij met een meisje had. Een heerlijke zomersingle waarbij iedereen zich wel die ene vakantieliefde herinnert. Bij het nummer ‘We Can Do It’ zit je automatisch met je vingers mee te knippen. Een bijna minimalistisch nummer van drum, percussie en bas. Het album eindigt met het nummer ‘Carla’, dat hij voor zijn oudste dochter schreef.

Het album zit goed in elkaar en zonder dat je het door hebt ben je zo 12 nummers verder. Echte meezingers staan er niet op dit album, al komt ‘Cloud 9’ erg dichtbij. Maar verwacht geen ‘Cosmic Girl’ of ‘Virtual Insanity’ op dit album. (9/10)

8 november staat Jamiroquai in een uitverkocht Ziggo Dome. 3 dagen later (11 november) staan ze in het Antwerpse Sportpaleis.

Deel: